ZAJÍMAVOSTI
Věděli jste, že:
  • mléko a hlavně sýry dodávají našemu organismu nejdůležitější minerály: vápník a fosfor, a v menším množství také zinek, draslík a sodík?
  • je prokázáno, že vápník dodaný organismu v mléce nebo mléčných výrobcích je lépe vstřebáván než vápník ze stravy rostlinného původu?
  • vápník je nezbytný pro správný růst a stav kostí, především v dětství, dospívání a ve stáří a že je důležitý také pro růst zubů a zabraňuje tvorbě zubního kazu a také , že zasahuje do mnoha funkcí našeho organismu – ovlivňuje svalové stahy, ale také srážlivost krve?
  • osteoporóza má své vedlejší příčiny v geneticky daném nedostatečném vývoji dlouhých kostí, kterému se dá předejít dostatečným přísunem vápníku v dětství a dospívání?
  • mléčné bílkoviny mají vysokou biologickou hodnotu díky zvýšenému obsahu aminokyselin?
  • v mléce jsou obsaženy vitamíny dvou typů: rozpustné ve vodě, jako např. vitamín B12, nezbytný pro tvorbu červených krvinek a rozpustné v tucích, což je především vitamín A, který je nezbytný pro růst, zrak a imunitní systém?
  • mléko je bohaté na snadno stravitelné cukry a tuky, které jsou schopné dodat tělu energii k okamžitému využití?
  • laktóza je jediný cukr vyskytující se v mléce? Nenajdeme jej v žádné jiné živočišné ani rostlinné látce a usnadňuje využití vápníku a železa i z ostatních potravin.
  • četné mediální kampaně zaměřené na výrobky kategorie „light“ zcela opomíjejí tři základní výživové principy (bílkoviny, sacharidy, tuky), jejich rovnováhu, přísun vitamínů rozpustných v tucích a energetickou roli mastných kyselin s krátkým řetězcem, tzn. všechny faktory, které činí z tuků obsažených v potravinách, zejména v mléčných výrobcích, složku výživnou a ne požitkářskou?
  • stravovací chyby (především obezita) určitě nevznikají na základě normální konzumace mléka a sýrů, ale ze špatných stravovacích návyků – zbytečně vysoký přísun potravin nebo nevyvážená strava?
  • pasterace umožňuje zneškodnit všechny choroboplodné zárodky a snížit až o 99 % množství banálních zárodků, tak aby mléko mohlo být konzervováno po dobu nutnou pro jeho distribuci a spotřebu nebo po dobu nutnou k jeho přeměně v různé výrobky?
  • výrobky v kategorii „čerstvé sýry“ (všechny sýry, jejichž doba zrání nepřesahuje 30 – 40 dní), do které se řadí i Mozzarella, mají významný obsah vody, který redukuje množství soli, tuků a bílkovin a tak vznikají méně koncentrované sýry, tzn. že méně zatěžují naše játra a ledviny než ty sýry, jejichž doba zrání je delší než výše uvedené období?
  • Ricotta má významné výživové vlastnosti? Je to výborný zdroj bílkovin, protože obsahuje bílkoviny z mléčné syrovátky, které mají vyšší biologickou hodnotu než 90, což je více než sýr a maso?
  • Ricotta neobsahuje kasein a proto je potravinou lehce stravitelnou, vhodnou i pro velmi malé děti?
  • Ricotta obsahuje také protizánětlivé látky, účinné obzvláště v případech žaludečních potíží, žaludečních a dvanácterníkových vředů a střevních katarů?
  • zralé sýry jsou kontraindikací pro osoby s jaterními problémy či ledvinovým selháním, s artritidou, aterosklerózou a vysokým tlakem?
  • tavené sýry se získávájí tavením vyřazených sýrů po přidání tavících solí (citráty, polyfosfáty) a často jsou do nich přidávány konzervační činidla jako sorban draselný?
  • polyfosfáty obsažené v tavených sýrech mohou ovlivnit vstřebávání vápníku a častá konzumace těchto sýrů může paradoxně způsobovat odvápnění kostí?
  • sýr je způsob nejstarší konzervace mléka? Jedna arabská pověst uvádí, že vzniknul omylem. Jeden pastevec při přemísťování mléka z místa na místo použil vak z kozího žaludku. Když se dostal do cíle cesty, zjistil, že se z mléka stala nažloutlá hrudkovitá hmota, to vše díky enzymům obsaženým ve zvířecím žaludku. Tak vznikla první sýřenina. Pastevec hmotu ochutnal a zjistil, že je dobrá. A tak začala dlouhá historie sýrů a sýrařského průmyslu.
  • první zmínka o syřidle, přísadě nezbytné při výrobě mozzarelly pochází z doby 6000 let před naším letopočtem? Tehdy se však jednalo o syřidlo rostlinného původu. Syřidlo v podobě, v jaké jej známe dnes, bylo poprvé zmíněno Hypokratem v období Starého Řecka.
  • syřidlo je extrakt zvířecího či rostlinného původu, který obsahuje srážecí enzymy? Syřidlo se získává jak ze žaludku mléčných přežvýkavců: telat, kůzlat, jehňat; tak z bodláků nebo různých hub. Syřidlo bývá v tekuté, práškové či krémové podobě.