Parmská šunka má dlouhou historii, sahající až
do dob starého Říma. Celý proces výroby se řídí přísnými normami a probíhá v přesně vymezené v okolí města Parma, kde v důsledku klimatických podmínek je možné přirozené zrání, které dodá produktu sladkost a chuť. Na řezu je šunka růžová, lehce mramorovaná bílým tukem. Chuť j
e sladká a odráží se v ní staleté dovednosti. Maximální zrání
je 24 měsíců, námi nabízená šunka zraje 13 měsíců.
Prosciutto di Parma se vyrábí vic jak 2 tisíce let v okolí města
Parma, v pádské nížině, zcela bez použití jakýchkoliv
konservantů, přídavných látek a barviv, pouze s použitím
soli a větraných sklepů, ze zadních noh prasat chovaných v okolí. Každá šunka má a sobě vypálenou pěticípou korunku. Cca
150 různých továren v okoli Parmy vyrábí Prosciutto di Parma
Prosciutto crudo - italská syrová sušená vepřová šunka - Italian dry-cured ham - raw ham - se vyrábí v celé Itálii už od dob antického Říma, v centrální Itálii už od dob Etrusků, od 6. století před n.l. dokonce Ippocrates v 5. stoleti př. n.l. napsal, že tato šunka davá tělu hodně energie a je velmi snadno stravitelná.
Prosciutto di Parma DOP je vždy vykostěné, není stlačené a pokud projde všemi testy, tak má na kůži vypálenou velkovévodskou korunku o pěti cípech - Parma bývala Velkovévodstvím - il
Ducato di Parma Biomolekulární studie dokázaly, že si
prosciutto uchovává svoji přirozeně červenou barvu díky přirozenému procesu zání,
tzv. proteolýse. Prosciutto crudo má jen
velmi málo kalorii. Prosciutto D
OP neobsahuje naprosto žádné
nitrity a ani nitrati, kromě toho není povolené
ani uzení a ani zamražení šunky. Maso se solí suchou mořskou solí a během dlouhého sušení- zrání - ve větraných sklepích v e specifickém mikroklimatu maso ztratí většinu vody co obsahovalo. Vyzrálé Prosciutto crudo di Parma
DOP má nasládlou jemnou chut a obsahuje jen velmi málo soli, narozdíl od tzv .
Prosciutto di Montagna- horské šunky, která zraje podstatně kratší dobu a soli obsahuje o hodně víc.
Značka |
LEVONI |
Katalogové číslo |
20100004 |