Francouzský měkký sýr Bleu d´Auvergne s modrou plísní je pojmenovaný podle místa svého původu, vesničky Auvergne v oblasti jiho-centrální Francie. Je vyroben z kravského mléka. Sýr je ve tvaru válce o průměru 20 cm a výšce mezi 8 až10 cm. Hmotnost bochníku se pohybuje obvykle mezi 2,5 – 3,5 kg.
Bleu d´Auvergne má výraznou, štiplavou chuť, ale v menší míře, než je obvyklé u sýrů s modrou plísní. Je mírně slaný a má smetanovo - máslovou strukturu. Je očkován plísní Penicillium glaucium. Sýraři pak s pomocí jehel, které po vniknutí do sýru umožní přístup vzduchu, podporují zrání a vzniká tak drobné, modré žilkování. Sýr zraje po dobu nejméně čtyř týdnů na chladném místě, například ve vlhkých sklepech (původně v jeskyních), což mu umožní získat charakteristickou jemnost a chuť.
Podává se také po jídle s vínem typu Rieslink, nebo Sauvignon Blanc, ale dá také vyniknout i sladším hutnějším vínům typu Portské.
Značka |
GENERIQUE |
Katalogové číslo |
10300021 |