Sýr Gruyere de France IGP

Sýr Gruyère de France proslulý svými obrovskými formami se vyrábí se ve francouzských regionech Comté a Rhône Alpes už od 13. století. Stejně jako švýcarský sýr získal své jméno po výběrčích daní, kterým se kdysi v horských oblastech Alp sýry platilo. Středně tvrdý sýr s tenkou tmavou kůrkou a vláčným středem má jemnou ořechovou chuť s mírným slaným tónem, se stářím nabývající na pikantnosti. Na rozdíl od svého švýcarského jmenovce má podobně jako Emmental v sýrové hmotě rovnoměrně rozmístěná oka, která mohou dosahovat až velikosti vlašského ořechu. Vyrábí se z mléka krav krmených pouze trávou a senem a barva sýru se proto může lišit v závislosti na ročním období a spásaných travinách. Francouzský Gruyère obsahuje 47 % až 52 % tuku a zraje v obrovských více než půl metrových kruhových formách v chladných, vlhkých prostorách nejméně 4 měsíce. Původně horský sýr dnes patří mezi nejvýznamnější sýry francouzské kuchyně. Používá se při gratinování, neobejdou se bez něj proslulé sendviče Croque Monsieur a Croque Madam ani telecí kotleta Cordon Bleu. Najdete jej v cibulové polévce, zapečených bramborách Gratin Dauphinois i v sýrových fondue, tam nejčastěji v kombinaci s Emmentalem a Comte.

Značka ENTREMONT
Katalogové číslo 10300011
Cena s DPH 585 Kč / kg