Raclette je polotvrdý sýr vyráběný z kravského mléka. Může mít jemnou, ořechovou příchuť. Pochází původně ze Švýcarska. Vyrábí se jako velký kulatý bochník o váze asi 6 kg. Vyrábí se také v Savoy, Franche-Comté a Bretani. Pojem „raclette“ označuje jak druh sýra pocházejícího ze Švýcarska, tak typický pokrm z kantonu Valais. Raclette je tradiční švýcarské jídlo, při jehož přípravě hraje důležitou roli stejnojmenný sýr. Sýr se zahřívá na speciálním Raclette grillu, rozměklý se pak servíruje na talíř. Spolu se sýrem se podávají různé tradiční přílohy – brambory, okurky, nakládané cibulky, šunka, grilovaná zelenina (paprika, cibule, rajská jablka), sušené nebo uzené maso, žampiony atd. Pokrm Raclette je zmiňován v některých středověkých spisech, kde je popisován jako velmi výživné jídlo, rozšířené mezi obyvateli švýcarských hor. Termín raclette ve skutečnosti pochází z francouzského „racler“, což znamená škrábat.
Značka |
LE PAYS FROMAGER |
Katalogové číslo |
10300013 |