Polotvrdý sýr s
modrou plísní uvnitř, který nese ochrannou známku původu
AOC. Jeho historie sahá do
prvního století našeho letopočtu, znali ho již Římané, býval veleben
císaři, králi a papeži - nazýval se the 'cheese of kings and popes'. Vyrábí se výhradně
ze syrového nepasterizovaného plnotučného ovčího mléka, ve tvaru v
álců o průměru 19–20 cm, které se krají na výšku cca 10 cm, o hmotnosti 2,5 kg. Nemá téměř žádnou kůru. Sýr má čistě bílou barvu a je stejnoměrně prorostlé modrozelenými žilkami, kterévzniknou dík
plísňová kultura Penicillinum roqueforti přidávaná do vlažného mléka hned na počátku výrobního procesu sýru. Konzistence je t
uhá, hladká a téměř roztíratelná. Velmi chutná kombinace je s řapíkatým celerem nebo hrozny, samozřejmě jako součást sýrového talíře. Výborný je v teplé kuchyni, do omáček, na slané koláče, na steak nebo telecí maso, hodí se i do salátových zálivek. Roquefort se těžko vyrovnává s výkyvy teplot, proto je dobré ho u
chovávat v chladnu a vlhku. Před podáváním na stůl by měl ležet alespoň
hodinu v místnosti s pokojovou teplotou a poté už by se neměl vracet do chladu.
Roquefort i je jedním z nejlepších francouzských sýrů.
Značka |
CANTOREL |
Katalogové číslo |
10300017 |