Sýr ROQUEFORT DOP - blue

Polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř, který nese ochrannou známku původu AOC. Jeho historie sahá do prvního století našeho letopočtu, znali ho již Římané, býval veleben císaři, králi a papeži - nazýval se  the 'cheese of kings and popes'.  Vyrábí se výhradně ze syrového nepasterizovaného plnotučného ovčího mléka,  ve tvaru válců o průměru 19–20 cm,  které se krají na výšku  cca 10 cm, o hmotnosti 2,5 kg.  Nemá téměř žádnou kůru. Sýr má čistě bílou barvu a je stejnoměrně prorostlé modrozelenými žilkami, kterévzniknou dík plísňová kultura Penicillinum roqueforti přidávaná do vlažného mléka hned na počátku výrobního procesu sýru. Konzistence je tuhá, hladká a téměř roztíratelná. Velmi chutná kombinace je s řapíkatým celerem nebo hrozny, samozřejmě jako součást sýrového talíře. Výborný je v teplé kuchyni, do omáček, na slané koláče, na steak nebo telecí maso, hodí se i do salátových zálivek. Roquefort se těžko vyrovnává s výkyvy teplot, proto je dobré ho uchovávat v chladnu a vlhku. Před podáváním na stůl by měl ležet alespoň hodinu v místnosti s pokojovou teplotou a poté už by se neměl vracet do chladu. 
Roquefort i je jedním z nejlepších francouzských sýrů.
Značka CANTOREL
Katalogové číslo 10300017
Cena s DPH 763 Kč / kg