Grana Padano je dlouho zrající, tvrdý sýr. Je původem z
Pádské nížiny (italsky
Pianura Padana) nyní se vyrábí i v regionech
Lombardie, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto a Emilia Romana. Je to polotučný sýr ze syrového kravského mléka s dlouhou dobou zrání,
nejméně 9 měsíců.
Grana Padano Riserva zraje po dobu nejméně 20 měsíců. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku.
Struktura je drobivá, chuť a aroma výrazné. Byl to velmi oblíbený sýr j
iž v roce 1000 n. l. Vznikl z nutnosti spotřebovat nadbytek mléka produkovaného v oblasti původu a výrobou sýru s takto
dlouhou dobou zrání a
trvanlivostí to bylo možné.
Od roku 1300 už byl tento sýr znám i mimo výrobní oblast, protože se stal součástí vybraných receptů na banketech tehdejší šlechty. Byla to také důležitá potravina pro obyvatele venkova během hladomorů.
Název „
grana“ pochází z jeho
zrnité konzistence - Grano -zrnka pšenice
. Má válcový tvar o průměru 35–45cm, výška bochníku je 18–25 cm, váha se pohybuje
mezi 24 a 40 kg.
Čím se liší Grana Padano od Parmigiano Reggiano?
Parmigiano Reggiano se vyrábí jedině v
Emilia Romagna, zatímco Grana Padano v Lombardia, Piemonte, Trentino Alto Adige, Emilia Romagna a Veneto.
Krmivo krav: Parmigiano Reggiano -pouze
tráva a seno, zatímco pro výrobu Grana Padano se mohou krávy krmit i
siláží
Grana Padano se múže vyrábět 2 x denně, zatímco Parmigiano Reggiano pouze 1 x denně, ze
smíchaného ranního a večerního mléka;
Syřidlo: Parmigiano jen z telecích žaludků, zatímco Grana můze použít j
ak živočišné tak rostlinné i bakteriálni.
Konzervační látky: Consorzio Parmigiano Reggiano je
zakázalo, ale jsou povolené při výrobě Grana Padano
Doba zrání: Grana Padano 9 měsíců, Parmigiano minimálně
12 měsíců
Značka |
MANTOVA |
Katalogové číslo |
10200011 |