Sýr GRANA PADANO DOP - MANTOVA

Grana Padano je dlouho zrající, tvrdý sýr. Je původem z Pádské nížiny (italsky Pianura Padana)  nyní se vyrábí i v regionech Lombardie, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto a Emilia Romana. Je to polotučný sýr ze syrového kravského mléka s dlouhou dobou zrání, nejméně 9 měsíců. Grana Padano Riserva zraje po dobu nejméně 20 měsíců. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku.
Struktura je drobivá, chuť a aroma výrazné. Byl to velmi oblíbený sýr již v roce 1000 n. l. Vznikl z nutnosti spotřebovat nadbytek mléka produkovaného v oblasti původu a výrobou sýru s takto dlouhou dobou zrání a trvanlivostí to bylo možné. Od roku 1300 už byl tento sýr znám i mimo výrobní oblast, protože se stal součástí vybraných receptů na banketech tehdejší šlechty. Byla to také důležitá potravina pro obyvatele venkova během hladomorů.
Název „grana“ pochází z jeho zrnité konzistence - Grano -zrnka pšenice. Má válcový tvar o průměru 35–45cm, výška bochníku je 18–25 cm, váha se pohybuje mezi 24 a 40 kg.

Čím se liší Grana Padano od Parmigiano Reggiano?
Parmigiano Reggiano se vyrábí jedině v Emilia Romagna, zatímco Grana Padano v Lombardia, Piemonte, Trentino Alto Adige, Emilia Romagna a Veneto.
Krmivo krav: Parmigiano Reggiano -pouze tráva a seno,  zatímco pro výrobu Grana Padano se mohou krávy krmit i siláží
Grana Padano se múže vyrábět 2 x denně, zatímco Parmigiano Reggiano pouze 1 x denně, ze smíchaného ranního a večerního mléka;
Syřidlo: Parmigiano jen z telecích žaludků, zatímco Grana můze použít jak živočišné tak rostlinné i bakteriálni.
Konzervační látky:  Consorzio Parmigiano Reggiano je zakázalo, ale jsou povolené při výrobě Grana Padano
Doba zrání: Grana Padano 9 měsíců, Parmigiano minimálně 12 měsíců
 
Značka MANTOVA
Katalogové číslo 10200011
Cena s DPH 675 Kč / kg