Parmigiano Reggiano je polotučný, tvrdý a dlouho zrající sýr. Je to snad
nejznámější italský sýr na světě, známý rovněž pro nespočet pokusů o jeho napodobování. Vyrábí se v oblastech
Modena, Reggio Emilia a Parma, které jsou součástí provincií Bologna a Mantova, ze syrového kravského mléka.
Zraje nejméně 12 měsíců a pokud zrání trvá 18 a více měsíců - 24 - 36 měsíců, je sýr označen jako
Extra. Struktura je
zrnitá, drobivá a jeho chuť je velmi aromatická a intenzivní. Mléko na výrobu tohoto sýra pochází
výhradně od krav, které mohou spásat pouze čerstvou trávu nebo
seno, použití granulí nebo jiného krmiva je
zakázáno. Sýr obsahuje pouze mléko, mléčné přírodní mikroorganismy, syřidlo a sůl. Jakékoliv
konzervanty jsou zakázány.
Jeho nutriční hodnoty jsou následující:
100 g Parmigiano: 33 g proteinů - bilkovin, 28 g tuku, 31 g vody, 1g soli, a energetická hodnota je
392 kcal. Je to velmi lehce stravitelná potravina, vhodná všechny věkové kategorie, pro malé děti od 6 měsíců a i pro velmi staré lidi i pro sportovce. Obsahuje
vysoký obsah vápníku, fosforu, zinku a draslíku a ostatních minerálů a aminokyselin. Parmigiano Reggiano posiluje náš
imunitní systém. Je vhodný pro ženy po přechodu, kvůli vysokému obsahu vápníku, pomáhá v boji s
osteoporozou. Parmezán ale také pomáhá zhubnout. Obsahuje esenzialní kyselinu
CLA (dall'inglese
conjugated linoleic acid) -
kyselina linolová je nenasycená vyšší mastná kyselina, objevená v osmdesátých letech.
CLA pomáhá
hubnout, protože stimuluje ztrátu tuku a zvyšuje metabolismus v noci. CLA obsažená v parmezánu kromě toho
posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti
rakovině, udržuje svalovou hmotu,
snižuje aterosklerozu artérii.
Pravý Parmezán se vyrábí ve formách
o váze 40 kg. Na výrobu jedné formy je potřeba 600 litrů mléka. Mléko, se co se nadojí za celý den se nechá přes noc ustát v širokých vanách. Ráno se sebere z povrchu smetana, tak jako před staletími, ze které se vyrobí máslo. Ráno se k večernímu mléku přidá čerstvě nadojené plnotučné mléko a smíchá se s přírodním syřidlem a s mléčnými fermenty z předchozího dne.. Parmezán se nevyrábí s použitím žádných chemických látek. Velké formy sýra se nechávají odpočinout na přirodních dřevěných deskách ve větraných skladech, a osycháním se vytváří přírodní kůrka, která se může jíst. Až sýr zraje
12 měsíců, tak se na každou formu vyrazí kromě názvu Parmigiano Regiano i
značka D.O.P.
a pokud zrání trvá 18 a více měsíců - 24 - 36 měsíců, je sýr označen jako Extra.
Původ sýra Parmigiano Reggiano dokládají už benediktinské dokumenty
z 12. století. Dokonce i
Giovanni Boccaccio už o tomto sýru psal.
Značka |
ZANETTI |
Katalogové číslo |
10200007 |