Sýr Cheddar LXF vyzrálý - LYE CROSS FARM

Čedar je nejrozšířenější sýr na světě vyrobený z kravského mléka. O rozšíření tohoto sýra mimo Anglii se zasloužili sedláci z původní oblasti jeho výroby – z West Country – kteří emigrovali a brali si recept na jeho výrobu s sebou do světadílů, kde měla Anglie svoje kolonie. Vzhledem k faktu, že cheddar není chráněn ochrannou známkou, může se po celém světě vyrábět pod stejným názvem. Sýr má tvar válce o hmotnosti až 28kg a je ovázaný plátnem, aby byla zachovaná kvalitní tvrdá šedohnědá kůra. Zraje mezi šesti až osmnácti měsíci. Sýrové těsto má hladkou a poměrně tuhou konzistenci, neměl by se ohýbat ani drobit. Zlatožlutá barva stárnutím tmavne. Chuť je zpočátku jemná a nasládlá s ořechovými tóny, často štiplavě slaná, starší sýr je nakyslý. Po roce se v sýru mohou vytvořit malé krystalky kaseinu, které křupou v ústech. Jedná se o přirozený jev, protože kasein tvoří podstatnou část mléčné bílkoviny. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější a četnější. Čedar si zaslouží, aby byl podáván samotný, nebo s čerstvou zeleninou. Snadno se rozpouští, proto se často používá v teplé kuchyni, nejlépe nastrouhaný. Dobře zabalený a uložený do lednice si uchová svou chuť klidně i dva týdny. Pokud se na povrchu objeví plíseň, jednoduše ji seškrábněte. Vedle tradičního čedaru se dnes vyrábí mnoho ochucených – kořením, hrozinkami, zeleninou, bezinkovým vínem, některé sýry jsou uzené, anebo prokládané jinými druhy sýrů. Velmi dobře chutná se sklenkou červeného nebo bílého vína, stejně dobře se k němu ale hodí portské. Coloured cheddar má specifické oranžové zabarvení, které mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.
Značka LYE CROSS FARM
Katalogové číslo 10600005
Cena s DPH 612 Kč / kg