VÝROBA

Suroviny

Mezi hlavní přednosti výrobků ITALAT® patří jejich specifické složení a chuť, které jsou dané především kvalitní vstupní surovinou, původními italskými recepturami, technologickými postupy, strojním zařízením a použitými ingrediencemi.
 
Naše dodavatele pečlivě vybíráme a suroviny, ingredience i obalové materiály podléhají přísným kontrolám.
Pasterace mléka

Hlavní surovina, syrové kravské mléko, je po svozu ze zemědělských farem ošetřeno šetrnou pasterací; tím je zaručeno zbavení mléka nežádoucích mikroorganismů, což garantuje jeho zdravotní nezávadnost.

VÝROBA MOZZARELLY

It-reklama-Kopp-2019-foto-03c-RI-200.jpgMozzarella ITALAT® vděčí za své jméno činnosti zvané „mozzatura“, což je činnost kdy sýrař odděluje z dlouhého plátu sýrové hmoty její menší část a formuje mozzarellu. Pasterované kravské mléko se sráží pomocí přírodního syřidla. Vzniká sýřenina, která se dále tepelně zpracovává - paří. Při procesu paření se ze sýřeniny stává hmota složená z mnoha táhnoucích se vrstev. Z této hmoty se strojově tvarují koule nebo jiné tvary o požadované hmotnosti. Celý proces výroby tradiční mozzarelly ITALAT® je mnohem delší než výroba podobných sýrů s pomocnými látkami.
 
Mozzarella ITALAT® se balí za přísných hygienických podmínek; nejpoužívanější balení je do plastových sáčků naplněných slaným nálevem nebo vakuově do plastové fólie. Mozzarellu můžeme řadit mezi lehce stravitelné sýry, s nižším obsahem tuku, s poměrně nízkým obsahem soli a sacharidů. Její významnou složkou je vápník v přírodní, pro lidský organismus nejpřijatelnější formě. Sýr mozzarella ITALAT® obsahuje ve sto gramech hmoty až 45 % doporučené denní dávky vápníku. V rámci individuálního dietního programu jej mohou bez potíží konzumovat osoby odkázané na nejrůznější diety, např. lidé postižení srdečními a ledvinovými onemocněními, diabetici. Ve vztahu k obsahu vápníku konzumace Mozzarelly působí preventivně proti osteoporóze.

Mozzarella ITALAT® je velmi chutná a lehce stravitelná i v horkých letních měsících. Je vhodná ke konzumaci všemi věkovými kategoriemi spotřebitelů a zaujímá významné místo v zatím u nás ještě nedoceněné středomořské dietě! Využití Mozzarelly v kuchyni je velmi široké. Nejčastěji se používá k přípravě předkrmů, obložených mís, pizzy a salátů. Je rovněž velmi dobrá podávaná samostatně jako „salát Caprese“ s rajčaty, posolená a pokapaná olivovým olejem a ozdobená lístky bazalky. Mozzarella ITALAT® má být i po otevření ponechána v původním nálevu. Pokud se uchovává v mléce nebo vodě, ztrácí svoji chuť. Před vlastní konzumací by se měl sýr minimálně 30 minut ponechat při pokojové teplotě.


VÝROBA UZENÉ MOZZARELLY
It-reklama-Kopp-2019-foto-03c-RI-200.jpgZcela ojedinělý je také technologický postup výroby uzené mozzarelly ITALAT®Po rekonstrukci stávajících udíren a jejich vybavení novou zahraniční technologií probíhá uzení skutečným přírodním kouřem, který dává výrobku nezaměnitelnou chuť a vůni. Tato technologie vyžaduje několikadenní výrobu, aby se dosáhlo žádoucího efektu, správné chuti a vysoké kvality. Všechny tyto vlastnosti jsou natolik výrazné, že uzenou mozzarellu ITALAT® podstatně odlišuje od všech ostatních podobných sýrů na českém trhu.

Uzená mozzarella ITALAT® se krájí na oválné plátky nebo kousky a připravují se z ní typické pokrmy. Může být součástí obložených mís, může se konzumovat s pečivem, se šunkou, grilovaná, nebo slouží k dochucení pizzy či zapečených těstovin. Hodí se k ní červené mladé víno.







VÝROBA RICOTTY

It-reklama-Kopp-2019-foto-03c-RI-200.jpgRicotta ITALAT® je polotučný syrovátkový, lehce roztíratelný sýr, který se vyrábí z tepelně ošetřené, sladké syrovátky.  Syrovátka se zahřeje na požadovanou teplotu a následně dochází k vysrážení syrovátkových bílkovin. Vzniklá Ricotta je přemístěna do výrobních van, ve kterých dochází k oddělení zbylé syrovátky.

Takto získaný výrobek se balí za přísných hygienických podmínek; nejpoužívanějším balením jsou plastové kelímky.
 
Ricotta ITALAT® má nízký obsah tuku, je bohatým zdrojem bílkovin (syrovátkových) a je lehce stravitelná. Pro tyto své vlastnosti je vhodná pro všechny věkové kategorie, od kojenců až po staré lidi, nemocné a diabetiky. Ricotta ITALAT® je ideální pokrm především pro ty, kteří se chtějí řídit zásadami moderní zdravé výživy. Zcela nahradí tvaroh při jakékoliv kuchyňské úpravě.

Připomínáme však, že Ricotta má neutrální jemnou chuť a je zařazena mezi sýry a proto je její možné použití mnohem širší, než je tomu u tvarohu. Používá se pro přípravu moučníků, předkrmů, dezertů, dortových a jiných těst, různých slaných i sladkých pomazánek a také jako náplň do těstovin. Široké uplatnění má v pekařství při výrobě náplní do sladkého bílého pečiva. Chutná velmi dobře i samotná. Jako všechny naše výrobky obsahuje minimum soli, což umožňuje její použití v jídelníčku i u lidí, kteří jsou jinak vázáni přísnou dietou.
 

VÝROBA MASCARPONE

It-reklama-Kopp-2019-foto-02d-MA-200.jpgMascarpone ITALAT® je jemný, smetanový krém, který se vyrábí v jedné jakosti ze smetany o vysoké tučnosti. Je lehce roztíratelný, mírně uvolňuje sladkou syrovátku, která není na škodu, naopak zjemňuje jeho chuť.

Mascarpone pochází z Lombardie, přesněji z oblasti Lodi. Termín „mascarpone“ vznikl pravděpodobně ze slova „mascherpa“, což je v lombardském dialektu slovo, označující mléčný krém. Smetana se zahřeje, přidají se ingredience a nastává srážení procentuálně nízké kaseinové složky, která je ve smetaně přítomna.

Takto získaný výrobek se balí za přísných hygienických podmínek; nejpoužívanějším balením jsou do plastových kelímky.

Mascarpone ITALAT® je určeno především pro cukrárny na výrobu typických italských zákusků Tiramisu, ale používá se i k přípravě široké řady jiných moučníků a cukrářských krémů.

Má rovněž pro svou velmi delikátní chuť velké uplatnění v lahůdkách při výrobě slaných i sladkých pomazánek a všude tam, kde se běžně používá smetana, tradiční pomazánkové apod. Lze jej rovněž přidávat do ovocných i zmrzlinových pohárů a dokonale nahradí máslo k namazání na bílé pečivo.