VÝROBA
Suroviny
Mezi hlavní přednosti výrobků ITALAT® patří jejich specifické složení a chuť, které jsou dané především kvalitní vstupní surovinou, původními italskými recepturami, technologickými postupy, strojním zařízením a použitými ingrediencemi.
Naše dodavatele pečlivě vybíráme a suroviny, ingredience i obalové materiály podléhají přísným kontrolám.
Pasterace mléka
Hlavní surovina, syrové kravské mléko, je po svozu ze zemědělských farem ošetřeno šetrnou pasterací; tím je zaručeno zbavení mléka nežádoucích mikroorganismů, což garantuje jeho zdravotní nezávadnost.
VÝROBA MOZZARELLY
Mozzarella ITALAT
® vděčí za své jméno činnosti zvané „mozzatura“, což je činnost kdy sýrař odděluje z dlouhého plátu sýrové hmoty její menší část a formuje mozzarellu. Pasterované kravské mléko se sráží pomocí přírodního syřidla. Vzniká sýřenina, která se dále tepelně zpracovává - paří. Při procesu paření se ze sýřeniny stává hmota složená z mnoha táhnoucích se vrstev. Z této hmoty se strojově tvarují koule nebo jiné tvary o požadované hmotnosti. Celý proces výroby tradiční mozzarelly ITALAT
® je mnohem delší než výroba podobných sýrů s pomocnými látkami.
Mozzarella ITALAT
® se balí za přísných hygienických podmínek; nejpoužívanější balení je do plastových sáčků naplněných slaným nálevem nebo vakuově do plastové fólie. Mozzarellu můžeme řadit mezi lehce stravitelné sýry, s nižším obsahem tuku, s poměrně nízkým obsahem soli a sacharidů. Její významnou složkou je vápník v přírodní, pro lidský organismus nejpřijatelnější formě. Sýr mozzarella ITALAT® obsahuje ve sto gramech hmoty až 45 % doporučené denní dávky vápníku. V rámci individuálního dietního programu jej mohou bez potíží konzumovat osoby odkázané na nejrůznější diety, např. lidé postižení srdečními a ledvinovými onemocněními, diabetici. Ve vztahu k obsahu vápníku konzumace Mozzarelly působí preventivně proti osteoporóze.
Mozzarella ITALAT
® je velmi chutná a lehce stravitelná i v horkých letních měsících. Je vhodná ke konzumaci všemi věkovými kategoriemi spotřebitelů a zaujímá významné místo v zatím u nás ještě nedoceněné středomořské dietě! Využití Mozzarelly v kuchyni je velmi široké. Nejčastěji se používá k přípravě předkrmů, obložených mís, pizzy a salátů. Je rovněž velmi dobrá podávaná samostatně jako „salát Caprese“ s rajčaty, posolená a pokapaná olivovým olejem a ozdobená lístky bazalky. Mozzarella ITALAT
® má být i po otevření ponechána v původním nálevu. Pokud se uchovává v mléce nebo vodě, ztrácí svoji chuť. Před vlastní konzumací by se měl sýr minimálně 30 minut ponechat při pokojové teplotě.
VÝROBA UZENÉ MOZZARELLY
Zcela ojedinělý je také technologický postup výroby
uzené mozzarelly ITALAT
®. Po rekonstrukci stávajících udíren a jejich vybavení novou zahraniční technologií probíhá uzení skutečným přírodním kouřem, který dává výrobku nezaměnitelnou chuť a vůni. Tato technologie vyžaduje několikadenní výrobu, aby se dosáhlo žádoucího efektu, správné chuti a vysoké kvality. Všechny tyto vlastnosti jsou natolik výrazné, že
uzenou mozzarellu ITALAT
® podstatně odlišuje od všech ostatních podobných sýrů na českém trhu.
Uzená mozzarella ITALAT
® se krájí na oválné plátky nebo kousky a připravují se z ní typické pokrmy. Může být součástí obložených mís, může se konzumovat s pečivem, se šunkou, grilovaná, nebo slouží k dochucení pizzy či zapečených těstovin. Hodí se k ní červené mladé víno.
VÝROBA RICOTTY
Ricotta ITALAT
® je polotučný syrovátkový, lehce roztíratelný sýr, který se vyrábí z tepelně ošetřené, sladké syrovátky. Syrovátka se zahřeje na požadovanou teplotu a následně dochází k vysrážení syrovátkových bílkovin. Vzniklá Ricotta je přemístěna do výrobních van, ve kterých dochází k oddělení zbylé syrovátky.
Takto získaný výrobek se balí za přísných hygienických podmínek; nejpoužívanějším balením jsou plastové kelímky.
Ricotta ITALAT
® má nízký obsah tuku, je bohatým zdrojem bílkovin (syrovátkových) a je lehce stravitelná. Pro tyto své vlastnosti je vhodná pro všechny věkové kategorie, od kojenců až po staré lidi, nemocné a diabetiky. Ricotta ITALAT
® je ideální pokrm především pro ty, kteří se chtějí řídit zásadami moderní zdravé výživy. Zcela nahradí tvaroh při jakékoliv kuchyňské úpravě.
Připomínáme však, že
Ricotta má neutrální jemnou chuť a je zařazena mezi sýry a proto je její možné použití mnohem širší, než je tomu u tvarohu. Používá se pro přípravu moučníků, předkrmů, dezertů, dortových a jiných těst, různých slaných i sladkých pomazánek a také jako náplň do těstovin. Široké uplatnění má v pekařství při výrobě náplní do sladkého bílého pečiva. Chutná velmi dobře i samotná. Jako všechny naše výrobky obsahuje minimum soli, což umožňuje její použití v jídelníčku i u lidí, kteří jsou jinak vázáni přísnou dietou.
VÝROBA MASCARPONE
Mascarpone ITALAT
® je jemný, smetanový krém, který se vyrábí v jedné jakosti ze smetany o vysoké tučnosti. Je lehce roztíratelný, mírně uvolňuje sladkou syrovátku, která není na škodu, naopak zjemňuje jeho chuť.
Mascarpone pochází z Lombardie, přesněji z oblasti Lodi. Termín „mascarpone“ vznikl pravděpodobně ze slova „mascherpa“, což je v lombardském dialektu slovo, označující mléčný krém. Smetana se zahřeje, přidají se ingredience a nastává srážení procentuálně nízké kaseinové složky, která je ve smetaně přítomna.
Takto získaný výrobek se balí za přísných hygienických podmínek; nejpoužívanějším balením jsou do plastových kelímky.
Mascarpone ITALAT
® je určeno především pro cukrárny na výrobu typických italských zákusků Tiramisu, ale používá se i k přípravě široké řady jiných moučníků a cukrářských krémů.
Má rovněž pro svou velmi delikátní chuť velké uplatnění v lahůdkách při výrobě slaných i sladkých pomazánek a všude tam, kde se běžně používá smetana, tradiční pomazánkové apod. Lze jej rovněž přidávat do ovocných i zmrzlinových pohárů a dokonale nahradí máslo k namazání na bílé pečivo.