VÝROBA

Suroviny

Mezi hlavní přednosti mléčných výrobků naší společnosti patří jejich specifické složení, dané především původní italskou recepturou, technologickými postupy, strojním zařízením a ingrediencemi.
Naše výrobky jsou vyráběny z kvalitních, prověřovaných a certifikovaných vstupních surovin. Při výrobě nepoužíváme žádné konzervační látky. Žádný z našich výrobků neobsahuje geneticky modifikované látky. Všechno mléko pochází z jižní Moravy, z blízkého okolí mlékárny. Část mléka, ze kterého vyrábíme naše produkty, pochází dokonce z chráněné krajinné oblasti.
Pasterace mléka

Vstupní surovinou je syrové kravské mléko, které se po svozu z okolních zemědělských farem ošetřuje šetrnou pasterací, která zaručuje zbavení mléka nežádoucích mikroorganismů a tím i jeho zdravotní nezávadnost.

VÝROBA MOZZARELLY

It-reklama-Kopp-2019-foto-1_b-MON-100.jpg
Mozzarella
 je klasický italský, čerstvý, bílý, přírodní, nezrající sýr, jemné a lahodné chuti, málo solený. Na rozdíl od klasických českých čerstvých sýrů se vyrábí technologií paření.
Původ Mozzarelly sahá až do středověku, kdy se v neapolské nížině chovali buvoli, jejichž mléko se do sýráren dostávalo z důvodů pomalé přepravy již okyselené a tak bylo dobrým základem pro sýřeninu vhodnou pro vznik pařeného těsta.

Mozzarella vděčí za své jméno činnosti zvané „mozzatura“, což je činnost kdy sýrař odděluje z dlouhého plátu sýrové hmoty její menší část a formuje mozzarellu.
Pasterované kravské mléko se sráží pomocí přírodního syřidla. Vzniká sýřenina, která se dále tepelně zpracovává - paří. Při procesu paření se ze sýřeniny stává hmota složená z mnoha táhnoucích se vrstev. Z této hmoty se strojově tvarují koule nebo jiné tvary požadované hmotnosti. Celý proces výroby Mozzarelly je velmi dlouhý; stejně tak i proces zchlazení hotového výrobku na požadovanou expediční teplotu je výrazně delší než u jiných sýrů.

Mozzarella se balí za přísných hygienických podmínek na strojích dovezených z Itálie, nejpoužívanější balení je do plastových sáčků naplněných slaným nálevem nebo vakuově do plastové fólie.
Mozzarellu můžeme řadit mezi dietní sýry, s nižším obsahem tuku, lehce stravitelné s poměrně nízkým obsahem soli a sacharidů. Její významnou složkou je vápník v přírodní, pro lidský organismus nejpřijatelnější formě. Sýr Mozzarella obsahuje ve 100 gramech hmoty až 50% doporučené denní dávky vápníku! V rámci individuálního dietního programu jej mohou bez potíží konzumovat osoby odkázané na nejrůznější diety, např. lidé postižení srdečními a ledvinovými onemocněními, diabetici. Ve vztahu k obsahu vápníku konzumace Mozzarelly působí preventivně proti osteoporóze.

Mozzarella je velmi chutná a lehce stravitelná i v horkých letních měsících. Je vhodná ke konzumaci všemi věkovými kategoriemi spotřebitelů a zaujímá významné místo v zatím u nás ještě nedoceněné středomořské dietě! Využití Mozzarelly v kuchyni je velmi široké. Nejčastěji se používá k přípravě předkrmů, obložených mís, pizzy a salátů. Je rovněž velmi dobrá podávaná samostatně jako „salát Caprese“ s rajčaty, posolená a pokapaná olivovým olejem a ozdobená lístky bazalky. Mozzarella má být i po otevření ponechána v původním nálevu. Pokud se uchovává v mléce nebo vodě, ztrácí svoji chuť. Před vlastní konzumací by se měl sýr minimálně 30 minut ponechat při pokojové teplotě. Mozzarella se nesmí zmrazit, sýr ztrácí velkou část svých vlastností deformací vláken při zmrazování.

 

VÝROBA UZENÉ MOZZARELLY


Zcela ojedinělý je také technologický postup výroby Uzené mozzarelly. Po rekonstrukci stávajících udíren a jejich vybavení novou zahraniční technologií probíhá uzení skutečným přírodním kouřem, který dává výrobku nezaměnitelnou chuť a vůni. Tato technologie vyžaduje několikadenní výrobu, aby se dosáhlo žádoucího efektu, správné chuti a vysoké kvality. Všechny tyto vlastnosti jsou natolik výrazné, že naši Uzenou mozzarellu podstatně odlišuje od všech ostatních podobných sýrů na českém trhu.
Uzená mozzarela se krájí na oválné plátky nebo kousky a připravují se z ní typické pokrmy. Může být součástí obložených mís, může se konzumovat s pečivem, se šunkou, grilovaná, nebo slouží k dochucení pizzy či zapečených těstovin. Hodí se k ní červené mladé víno.

 

VÝROBA RICOTTY

It-reklama-Kopp-2019-foto-03c-RI-200.jpg
Ricotta
 je polotučný syrovátkový, lehce roztíratelný sýr, který se vyrábí z tepelně ošetřené, sladké syrovátky. Ricotta je podobná českému tvarohu, je však jemnější a není kyselá.
Syrovátka se zahřeje na teplotu, při které se vytvoří bílé vločky, složené z syrovátkové bílkoviny, zbytkového tuku, laktózy a minerálních solí. Tato hmota je přemístěna do výrobních van, ve kterých dojde k oddělení zbylé syrovátky.
Takto získaný výrobek se balí za přísných hygienických podmínek na strojích dovezených z Itálie, nejpoužívanější balení je do plastových kelímků, dále pak do plastových kbelíků nebo pytlů.
Ricotta má nízký obsah tuku, obsahuje mléčnou bílkovinu a je lehce stravitelná. Pro tyto své vlastnosti je vhodná pro všechny věkové kategorie, od kojenců až po staré lidi, nemocné a diabetiky.

Ricotta je ideální pokrm především pro ty, kteří se chtějí řídit zásadami moderní zdravé výživy. Zcela nahradí tvaroh při jakékoliv kuchyňské úpravě.
Připomínáme však, že Ricotta je zařazena mezi sýry, a proto je její možné použití mnohem širší, než je tomu u tvarohu. Používá se pro přípravu moučníků, předkrmů, dezertů, dortových a jiných těst, různých slaných i sladkých pomazánek a také jako náplň do těstovin. Široké uplatnění má v pekařství při výrobě náplní do sladkého bílého pečiva. Chutná velmi dobře i samotná. Jako všechny naše výrobky obsahuje minimum kuchyňské soli, což umožňuje její použití v jídelníčku i u lidí, kteří jsou jinak vázáni přísnou dietou.
 

VÝROBA MASCARPONE

It-reklama-Kopp-2019-foto-02d-MA-200.jpg
Mascarpone
 je jemný, smetanový krém, který se vyrábí v jedné jakosti ze smetany o vysoké tučnosti. Je lehce roztíratelný, mírně uvolňuje sladkou syrovátku, která není na škodu, naopak zjemňuje jeho chuť.
Mascarpone pochází z Lombardie, přesněji z oblasti Lodi. Termín „mascarpone“ vznikl pravděpodobně ze slova „mascherpa“, což je v lombardském dialektu slovo, označující mléčný krém.
Smetana se zahřeje, přidají se ingredience a nastává srážení procentuálně nízké kaseinové složky, která je ve smetaně přítomna.
Takto získaný výrobek se balí za přísných hygienických podmínek na strojích dovezených z Itálie, nejpoužívanější balení je do plastových kelímků, dále pak do plastových kbelíků nebo pytlů. 
Mascarpone je určeno především pro cukrárny na výrobu typických italských zákusků Tiramisu, ale používá se i k přípravě široké řady jiných moučníků a cukrářských krémů.
Má rovněž pro svou velmi delikátní chuť velké uplatnění v lahůdkách při výrobě slaných i sladkých pomazánek a všude tam, kde se běžně používá smetana, pomazánkové máslo apod.
Lze jej rovněž přidávat do ovocných i zmrzlinových pohárů a dokonale nahradí máslo k namazání na bílé pečivo.