Pravděpodobně n
ejznámější italský salám Mortadella je vyrobený pouze z vepřového jemně namletého masa, které je ochuceno kuličkami pepře a pistáciemi. Vyrábí se především v pádské nížině, v okolí Bologně. Receptura je stará více
než 2 000 let. Jméno je pravděpodobně odvozeno od italského slova
mortario - hmoždíř. Mortadella neobsahuje polyfosfáty, lepek ani laktózu. Výrobce LEVONI garantuje, že pro výrobu mortadelly používá
výhradně maso z italských prasat.
Recept na mortadellu po dlouhou dobu držel v tajnosti spolek Salarioli. První psaný recept napsal Vincenzo Tanara z Bologně v roku 1660. Do jemně namletého libového vepřového masa se přidává
tuhé sadlo nakrájené na kostičky (max 15 %), zrnka
celého černého pepře, celé loupané
italské pistácie z Bronte DOP a další koření. Salámy mívaly dříve váhu 10 až 50 kg, dnes se vyrábí mnohem menší. Mortadella je jeden z mála italských salámů, které jsou vařené, většina italských salamů je sušená. V horkovzdušných troubách se salámy mortadelly zahřejí na 70 °C a pak se schladí na 10 °C a dají se do lednic. Mortadella Oro má světle růžovou barvu, má jemnou konzistenci a je kompaktní.
Mortadella se krájí na tenké plátky, maximálně 1 mm silné.
Značka |
LEVONI |
Katalogové číslo |
20200001 |