Sýry OSTATNÍ


foto-10600003-Syr-Cheddar-LXF-MILD-jemny-IMCO-14.png
 
mappa-IRELAND-Immokilly-cheese-CORK.jpg

mappa-SPAIN-formaggi-1.png
   
 
Sýr Cheddar LXF Vintage - LYE CROSS FARM

Sýr Cheddar LXF Vintage - LYE CROSS FARM

Čedar je nejrozšířenější sýr na světě vyrobený z kravského mléka. O rozšíření tohoto sýra mimo Anglii se zasloužili sedláci z původní oblasti jeho výroby – z West Country – kteří emigrovali a brali si recept na jeho výrobu s sebou do světadílů, kde měla Anglie svoje kolonie. Vzhledem k faktu, že cheddar není chráněn ochrannou známkou, může se po celém světě vyrábět pod stejným názvem. Sýr má tvar válce o hmotnosti až 28kg a je ovázaný plátnem, aby byla zachovaná kvalitní tvrdá šedohnědá kůra. Zraje mezi šesti až osmnácti měsíci. Sýrové těsto má hladkou a poměrně tuhou konzistenci, neměl by se ohýbat ani drobit. Zlatožlutá barva stárnutím tmavne. Chuť je zpočátku jemná a nasládlá s ořechovými tóny, často štiplavě slaná, starší sýr je nakyslý. Po roce se v sýru mohou vytvořit malé krystalky kaseinu, které křupou v ústech. Jedná se o přirozený jev, protože kasein tvoří podstatnou část mléčné bílkoviny. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější a četnější. Čedar si zaslouží, aby byl podáván samotný, nebo s čerstvou zeleninou. Snadno se rozpouští, proto se často používá v teplé kuchyni, nejlépe nastrouhaný. Dobře zabalený a uložený do lednice si uchová svou chuť klidně i dva týdny. Pokud se na povrchu objeví plíseň, jednoduše ji seškrábněte. Vedle tradičního čedaru se dnes vyrábí mnoho ochucených – kořením, hrozinkami, zeleninou, bezinkovým vínem, některé sýry jsou uzené, anebo prokládané jinými druhy sýrů. Velmi dobře chutná se sklenkou červeného nebo bílého vína, stejně dobře se k němu ale hodí portské. Coloured cheddar má specifické oranžové zabarvení, které mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.
Cena s DPH 635 Kč / kg
Katalogové číslo: 10600001
Sýr Cheddar LXF jemný - LYE CROSS FARM

Sýr Cheddar LXF jemný - LYE CROSS FARM

Čedar je nejrozšířenější sýr na světě vyrobený z kravského mléka. O rozšíření tohoto sýra mimo Anglii se zasloužili sedláci z původní oblasti jeho výroby – z West Country – kteří emigrovali a brali si recept na jeho výrobu s sebou do světadílů, kde měla Anglie svoje kolonie. Vzhledem k faktu, že cheddar není chráněn ochrannou známkou, může se po celém světě vyrábět pod stejným názvem. Sýr má tvar válce o hmotnosti až 28kg a je ovázaný plátnem, aby byla zachovaná kvalitní tvrdá šedohnědá kůra. Zraje mezi šesti až osmnácti měsíci. Sýrové těsto má hladkou a poměrně tuhou konzistenci, neměl by se ohýbat ani drobit. Zlatožlutá barva stárnutím tmavne. Chuť je zpočátku jemná a nasládlá s ořechovými tóny, často štiplavě slaná, starší sýr je nakyslý. Po roce se v sýru mohou vytvořit malé krystalky kaseinu, které křupou v ústech. Jedná se o přirozený jev, protože kasein tvoří podstatnou část mléčné bílkoviny. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější a četnější. Čedar si zaslouží, aby byl podáván samotný, nebo s čerstvou zeleninou. Snadno se rozpouští, proto se často používá v teplé kuchyni, nejlépe nastrouhaný. Dobře zabalený a uložený do lednice si uchová svou chuť klidně i dva týdny. Pokud se na povrchu objeví plíseň, jednoduše ji seškrábněte. Vedle tradičního čedaru se dnes vyrábí mnoho ochucených – kořením, hrozinkami, zeleninou, bezinkovým vínem, některé sýry jsou uzené, anebo prokládané jinými druhy sýrů. Velmi dobře chutná se sklenkou červeného nebo bílého vína, stejně dobře se k němu ale hodí portské. Coloured cheddar má specifické oranžové zabarvení, které mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.
Cena s DPH 568 Kč / kg
Katalogové číslo: 10600004
Sýr Cheddar LXF vyzrálý - LYE CROSS FARM

Sýr Cheddar LXF vyzrálý - LYE CROSS FARM

Čedar je nejrozšířenější sýr na světě vyrobený z kravského mléka. O rozšíření tohoto sýra mimo Anglii se zasloužili sedláci z původní oblasti jeho výroby – z West Country – kteří emigrovali a brali si recept na jeho výrobu s sebou do světadílů, kde měla Anglie svoje kolonie. Vzhledem k faktu, že cheddar není chráněn ochrannou známkou, může se po celém světě vyrábět pod stejným názvem. Sýr má tvar válce o hmotnosti až 28kg a je ovázaný plátnem, aby byla zachovaná kvalitní tvrdá šedohnědá kůra. Zraje mezi šesti až osmnácti měsíci. Sýrové těsto má hladkou a poměrně tuhou konzistenci, neměl by se ohýbat ani drobit. Zlatožlutá barva stárnutím tmavne. Chuť je zpočátku jemná a nasládlá s ořechovými tóny, často štiplavě slaná, starší sýr je nakyslý. Po roce se v sýru mohou vytvořit malé krystalky kaseinu, které křupou v ústech. Jedná se o přirozený jev, protože kasein tvoří podstatnou část mléčné bílkoviny. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější a četnější. Čedar si zaslouží, aby byl podáván samotný, nebo s čerstvou zeleninou. Snadno se rozpouští, proto se často používá v teplé kuchyni, nejlépe nastrouhaný. Dobře zabalený a uložený do lednice si uchová svou chuť klidně i dva týdny. Pokud se na povrchu objeví plíseň, jednoduše ji seškrábněte. Vedle tradičního čedaru se dnes vyrábí mnoho ochucených – kořením, hrozinkami, zeleninou, bezinkovým vínem, některé sýry jsou uzené, anebo prokládané jinými druhy sýrů. Velmi dobře chutná se sklenkou červeného nebo bílého vína, stejně dobře se k němu ale hodí portské. Coloured cheddar má specifické oranžové zabarvení, které mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.
Cena s DPH 612 Kč / kg
Katalogové číslo: 10600005
Sýr irský Cheddar - IMOKILLY

Sýr irský Cheddar - IMOKILLY

Traditional Cheddar - je typický irský čedar. Jemný a zároveň aromatický tvrdý sýr zraje nejméně 7 měsíců. Pikantní, lehce nasládlá chuť je doplněna vůní tajícího másla. Díky své červené barvě přitahuje hodně pozornosti na sýrovém pultě. Tradiční Cheddar se vyznačuje pevnou konzistencí a velmi dobře se krájí na plátky. Proto má univerzální využití v kuchyni a to zejména při grilování a zapékání. Obsahuje 48% tuku v sušině. V roce 2013 byl oceněn zlatou medailí na mezinárodní soutěži Cheese Awards v Nantwich, rovněž v roce 2013 získal zlatou medaili v soutěži Awards DLG v Německu.
Cena s DPH 504 Kč / kg
Katalogové číslo: 10700002
Sýr MANCHEGO semi Curado DOP - španělský- z ovčího mléka

Sýr MANCHEGO semi Curado DOP - španělský- z ovčího mléka

Manchego semicurado je španělský tvrdý sýr, který se vyrábí uprosřed Španělska, v autonomní oblasti Castiglia - La Mancia a je nejznámějším španělským sýrem.  Píše o něm už i Cervantes v románu Don Chischiotte a Sancho Panza  z roku 1606. Queso Manchego dosal v roce 1996 povoleni použiva  značku EU - DOP. 
Je vyráběn z pasterovaného ovčího mléka. Sýr se lisuje do pevných kulatých sýrových forem cca 20 cm v průměru vysokých 12 cm. Sýr zraje 30 až 60 dní, podle typu; ne však více než 2 roky. Sýr Manchego obsahuje 50 % tuku a má příjemnou a plnou aromatickou chuť. Podle autentického receptu a s označením DOP, lze sýr vyrábět pouze z mléka z ovcí plemene Oveja Manchega. Tento klasický ovčí sýr je nyní nejdůležitějším španělským sýrem jak uvnitř i za hranicemi Španělska. Je to vlastně.španělský pecorino. Podává se jako předkrm- nakrájený na malé kousky, s různými salámy, olivami a vinem  
Cena s DPH 999 Kč / kg
Katalogové číslo: 10800004
Sýr HALLOUMI z kravského mléka - na grilování

Sýr HALLOUMI z kravského mléka - na grilování

Halloumi je národní sýr Kypru a byl zde vyráběn již před tisíci lety. Dělá se ze směsi kozího, ovčího a kravského mléka s jemným přidáním máty. Na Kypru je oblíben v každé ze svých podob. Je možno ho grilovat, opékat, smažit, vařit, strouhat nebo jíst rovnou bez úpravy. Mnohdy představuje samostatné jídlo. Pro labužníky je skvělým doprovodem k Halloumi například lahodné a lehce stravitelné kyperské víno ať už červené, bílé nebo růžové.
Cena s DPH 425 Kč / kg
Katalogové číslo: 11400001
Sýr Mezcla Curado zrající míchaný

Sýr Mezcla Curado zrající míchaný

Tradiční španělský míchaný sýr z oblasti Castilla – La Mancha. Vyrábí se z kravského, ovčího a kozího mléka. Dostupný je ve třech vyzrálostech. V naší nabídce máme sýr vyzrálý.
Cena s DPH 482 Kč / kg
Katalogové číslo: 10900002