La "Schiacciata Romana" je typický salám z Říma a okolí, kraj
Lazio, kde se mu říká
La Spianata.
Tento salám má víc jak 2000 let, pochází už
z období Antického Říma. Je to velmi rozšířený venkovský lidový oblíbený tradiční salám.
Salám se vyrábí z jemně namletého libového vepřového masa smíchaného s malými kousky nožem nakrájeneho sádla a s jemně rozetřeným česnekem. Na výrobu tohoto salámu se používá pouze maso z kvalitních italských prasat. Při výrobě tohoto salámu hraje důležitou roli také vyvážená směs koření, česnek, pepř, paprika a bile víno
Frascati Doc, ve kterém se maso nechává naležet.
Jméno salámu je odvozené od toho, jak se salám nechává zrát. Salám je lisovaný (stlačovaný)
mezi dvěmi tlustými prkny po celou dobu zrání, dokud nedostane typický obdélníkový tvar, tj. asi 3 měsíce. Poté se salám ručně sváže tlustým provázkem.
La "Schiacciata Romana" se ručně krájí nožem na silnější plátky, ale také ji můžete nakrájet na stroji na plátky o tloušťce asi 1 mm. podává se s bilým chlebem a bílým vínem, je výborná také s kousky sýru Pecorino
La spianata Romana je známá od starověku také pod názvem MORTADELLA ROMANA. je stejné jako Mortadella Bologna vyráběná z jemně namletého masa. Davá se do ní sádlo nakrájení nožem na hranolky. Jenom pak není vařená ale nechává se syrová uzrát.