Sýry ŠVÝCARSKO

mappa-SVYCARSKO-formaggi-4-1.jpg



mappa-SVYCARSKO-formaggi-2-1.jpg


 
Sýr EMMENTALER  Swiss  AOC -pravý Ementál

Sýr EMMENTALER Swiss AOC -pravý Ementál

Emmentaler je sýr původem ze Švýcarska. Je to sýr s typickými dutinami (oky) uvnitř. Pochází z údolí řeky Emme v kantonu Bern. V Severní Americe a Austrálii je někdy nazýván „Swiss cheese“. Obsah tuku v sušině je 45 %. Pravý švýcarský ementál je ve tvaru kola o hmotnosti od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Kůra vyzrálého sýra je světle žlutá, hladká a čistá. Na řezu upoutají oka, dosahující velikosti vlašského ořechu. Tyto dutiny vznikají při zrání sýra.
Cena s DPH 629 Kč / kg
Katalogové číslo: 10500001
Sýr TETE de MOINE - Mnichova hlava

Sýr TETE de MOINE - Mnichova hlava

Švýcarský sýr, který se vyrábí již více než 800 let. Tento malý sýr vyráběný mnichy v opatství Bellelay v pohoří Jura, je jedním z nejzajímavějších sýrařských produktů v Evropě. Vyrábí se ze syrového nepasterovaného mléka, má tvar válce a hmotnost cca 0,75 kg.
Cena s DPH 976 Kč / kg
Katalogové číslo: 10500006
Sýr Le GRUYERE Swiss -AOC

Sýr Le GRUYERE Swiss -AOC

Polotvrdý lisovaný sýr z nepasterovaného kravského mléka pochází se Švýcarska. Je produkován na úpatí francouzko - švýcarských Alp ve vesnici stejného jména, která má 2 200 obyvatel a nachází se v Kantonu Freiburg- Friburgo na jihu Švýcarska. Je to sýr s velmi starou tradicí. Podle záznamů, sýr zde byl produkován už v roce 1115.  Stejně jako Ementál, má i Gruyére po celé délce kůry vytištěnou pečet ´. Je to sýr se 45% tuku, zrající od 5 do 6 měsíců, konzistence je tuhá, ale vláčnější než u Ementálu. Chuťově připomíná Ementál, ale s výraznějším rašelinovým podtónem a ostřejší, vyzrálou chutí. Přírodní kůrka rezavé barvy je tvrdá a střed slámové barvy je krémový. Je to sýr, který je skvělý jak s bílým tak s červeným vínem, ale je nutné jej nechat alespoň půl hodiny rozbalený při pokojové teplotě, aby chutnal tak jak má.
Cena s DPH 825 Kč / kg
Katalogové číslo: 10500009
Sýr Appenzeller švýcarský vyzrálý

Sýr Appenzeller švýcarský vyzrálý

Znáte sýr Appenzeller? Název připomíná švýcarské Alpy pokryté bílým sněhem. Je to jeden z nejvyhledávanějších švýcarských sýrů na trhu. Appenzeller je sýr vyrobený v regionu Appenzell, který se nachází v severovýchodní části Švýcarska. Je to žlutý, tvrdý sýr vyrobený výhradně z kravského mléka od švýcarských krav. Vyrábí se ze syrového mléka, což mu dodává jemnou chuť. Sýr se nechává zrát nejméně čtyři týdny a máčí se denně v solném roztoku s bylinkami. Sýr je také často namáčen do zkvašeného jablečného moštu (cider), aby dostal zvláštní příchuť. Používaná směs bylin je výrobním tajemstvím a je známa pouze švýcarským výrobcům sýrů.
 
Cena s DPH 912 Kč / kg
Katalogové číslo: 10500008
St. GALLER horský sýr z Alp

St. GALLER horský sýr z Alp

La zona di produzione di questo formaggio d’alpe comprende le tre regioni alpine del canton San Gallo, ossia il Sarganserland, il Werdenberg nella valle del Reno e il Toggenburgo. Il formaggio d’alpe sangallese è un formaggio grasso a pasta semidura, a base di latte crudo, messo in commercio dopo un breve periodo di maturazione, che solitamente non dura più di due o tre mesi. Il latte delle mucche che pascolano su un prato di montagna ha sempre un suo sapore particolare, legato alla flora locale, e può quindi cambiare da un luogo di produzione all’altro. Per il formaggio d’alpe sangallese si utilizza il latte munto la sera, raffreddato e conservato durante la notte, al quale si aggiunge il latte fresco del mattino. Il latte della sera viene scremato, così da ottenere il tenore di grassi desiderato. Una forma pesa tra i 4 e i 7 kg e misura tra i 20 e i 32 cm di diametro. Rispetto ad altri formaggi semiduri, la pasta del formaggio d’alpe sangallese è più morbida e cedevole poiché, a causa della maturazione più breve, contiene una quantità maggiore di acqua. Il sapore di ogni formaggio cambia a seconda del grado di stagionatura, e questa regola vale anche per il formaggio d’alpe sangallese, che si trova in commercio in due versioni, una più dolce e una più aromatica.
Cena s DPH 617 Kč Kč / kg
Katalogové číslo: 10500011