Sýr Le GRUYERE Swiss -AOC

Polotvrdý lisovaný sýr z nepasterovaného kravského mléka pochází se Švýcarska. Je produkován na úpatí francouzko - švýcarských Alp ve vesnici stejného jména, která má 2 200 obyvatel a nachází se v Kantonu Freiburg- Friburgo na jihu Švýcarska. Je to sýr s velmi starou tradicí. Podle záznamů, sýr zde byl produkován už v roce 1115.  Stejně jako Ementál, má i Gruyére po celé délce kůry vytištěnou pečet . Je to sýr se 45% tuku, zrající od 5 do 6 měsíců, konzistence je tuhá, ale vláčnější než u Ementálu. Chuťově připomíná Ementál, ale s výraznějším rašelinovým podtónem a ostřejší, vyzrálou chutí. Přírodní kůrka rezavé barvy je tvrdá a střed slámové barvy je krémový. Je to sýr, který je skvělý jak s bílým tak s červeným vínem, ale je nutné jej nechat alespoň půl hodiny rozbalený při pokojové teplotě, aby chutnal tak jak má.
Značka
Katalogové číslo 10500009
Cena s DPH 825 Kč / kg