Polotvrdý
lisovaný sýr z nepasterovaného kravského mléka pochází se Švýcarska. Je produkován na úpatí francouzko - švýcarských Alp ve
vesnici stejného jména, která má 2 200 obyvatel a nachází se v Kantonu Freiburg- Friburgo na jihu Švýcarska. Je to sýr s velmi starou tradicí. Podle záznamů, sýr zde byl produkován
už v roce 1115. Stejně jako Ementál, má i Gruyére po celé délce kůry v
ytištěnou pečet . Je to sýr se 45% tuku, zrající od
5 do 6 měsíců, konzistence je tuhá, ale vláčnější než u Ementálu. Chuťově připomíná Ementál, ale s výraznějším rašelinovým podtónem a ostřejší, vyzrálou chutí. Přírodní kůrka rezavé barvy je tvrdá a střed slámové barvy je krémový. Je to sýr, který je skvělý jak s bílým tak s červeným vínem, ale je nutné jej nechat
alespoň půl hodiny rozbalený při pokojové teplotě, aby chutnal tak jak má.
Značka |
|
Katalogové číslo |
10500009 |