Sýry ITÁLIE

Mappa-ITALIA-formaggi-2.jpg



Mappa-ITALIA-formaggi-1.jpg

Proč zvolit sýry s označením DOP, IGP a STG?
Dávají spotřebitelům záruku, že kupují autentický a kvalitní výrobek, který je součástí gastronomického dědictví zemí Evropské unie, zhodnocují práci svých výrobců a chrání je před imitacemi, paděláním a nekalou konkurencí. Podporují udržitelnost a hospodářský rozvoj oblastí a jejich místní zemědělské a gastronomické rozlišení.
 
DOP Denominazione d’Origine Protetta (Chráněné označení původu)
DOP.png

Chráněné označení původu se připisuje potravinářskému výrobku, který musí být vyroben a transformován a zpracován jako celek výhradně v definované zeměpisné oblasti a jehož vlastnosti jsou v zásadě nebo výlučně způsobeny daným zeměpisným prostředím, včetně přírodních a lidských faktorů.
Je proto nezbytné, aby celý výrobní proces, který povede k vytvoření produktu, probíhal v této oblasti.
 
IGPIndicazione Geografica Protetta (Chráněné zeměpisné označení)
IGP.png
Chráněné zeměpisné označení se připisuje potravinářskému výrobku, který musí být vyroben a / nebo transformován a / nebo zpracován v definované zeměpisné oblasti a jehož kvalita, pověst nebo jiné vlastnosti lze připsat tomuto zeměpisnému původu.
Na rozdíl od chráněného označení původu je nezbytné, aby alespoň jedna ze fází výrobního procesu (produkce a / nebo transformace a / nebo zpracování) probíhala ve stejné oblasti.

 STGSpecialità Tradizionale Garantita (Zaručená tradiční specialita)
test3.png
Zaručená tradiční specialita je uznání, které se připisuje zemědělsko-potravinářskému výrobku, který musí být získán z tradičních surovin nebo musí být podroben tradičnímu výrobnímu procesu a jehož vlastnosti nezávisí na oblasti původu, ale na tradičním způsobu výroby.
 
Sýr Mozzarella di Bufala Campana DOP- ALPILATTE 125g

Sýr Mozzarella di Bufala Campana DOP- ALPILATTE 125g

Čerstvý, svěží sýr z plnotučného buvolího mléka. Mozzarella di Bufala má lahodnou jemnou chut´. Vyrábí se převážně v Kampánii, ale také v oblasti Lazio, Molise a Puglia, z italského středomořského buvolího mléka. Jedná se o pařený sýr, který se má jíst čerstvý. Buvolí mozzarella z Kampánie je známá po celém světě. Je bez kůrky, tj. její povrch je součástí pařeného těsta. Je hladká a tenká, zcela elastická s porcelánově bílou barvou. Mozzarella je klasický italský, čerstvý, bílý, přírodní, nezrající sýr, jemné a lahodné chuti, málo solený, lehce nakyslý, z přírodních živých fermentů. Na rozdíl od klasických českých čerstvých sýrů se vyrábí technologií paření.
Původ Mozzarelly sahá až do středověku, kdy se v neapolské nížině chovali buvoli, jejichž mléko se do
sýráren dostávalo z důvodů pomalé přepravy již okyselené a tak bylo dobrým základem pro sýřeninu vhodnou pro vznik pařeného těsta.
Mozzarella vděčí za své jméno činnosti zvané „mozzatura“, což je činnost kdy sýrař odděluje z dlouhého plátu sýrové hmoty její menší část a formuje mozzarellu.
Ve dvanáctém století se objevují první historické dokumenty, které vypovídají o tom, jak mniši kláštera San Lorenzo v Capua nabízeli sýr zvaný „mozza“ poutníkům, kteří každý rok chodili na pouť do klášterního kostela. Mozzarella má různé tvary, nejčastější je tvar koule, ale může to být také třešinka, cop, uzel. Mozzarella je velmi chutná a lehce stravitelná i v horkých letních měsících. Je vhodná ke konzumaci všemi věkovými kategoriemi spotřebitelů. Využití Mozzarelly v kuchyni je velmi široké. Nejčastěji se používá k přípravě předkrmů, obložených mís, pizzy a salátů. Je rovněž velmi dobrá podávaná samostatně jako „salát Caprese“ s rajčaty, posolená a pokapaná olivovým olejem a ozdobená lístky bazalky. Před vlastní konzumací by se měl sýr minimálně 30 minut ponechat při pokojové teplotě.  Mozzarella se nesmí zmrazit, sýr ztrácí velkou část svých vlastností deformací vláken při zmrazování.
Cena s DPH 65 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200003
Sýr PARMIGIANO Reggiano DOP 24 měs.

Sýr PARMIGIANO Reggiano DOP 24 měs.

Parmigiano Reggiano je polotučný, tvrdý a dlouho zrající sýr. Je to snad nejznámější italský sýr na světě, známý rovněž pro nespočet pokusů o jeho napodobování. Vyrábí se v oblastech Modena, Reggio Emilia a Parma, které jsou součástí provincií Bologna a Mantova, ze syrového kravského mléka. Zraje nejméně 12 měsíců a pokud zrání trvá 18 a více měsíců - 24 - 36 měsíců, je sýr označen jako Extra. Struktura je zrnitá, drobivá a jeho chuť je velmi aromatická a intenzivní. Mléko na výrobu tohoto sýra pochází výhradně od krav, které mohou spásat pouze čerstvou trávu nebo seno, použití granulí nebo jiného krmiva je zakázáno. Sýr obsahuje pouze mléko, mléčné přírodní mikroorganismy, syřidlo a sůl. Jakékoliv konzervanty jsou zakázány.
Jeho nutriční hodnoty jsou následující: 100 g Parmigiano: 33 g proteinů - bilkovin, 28 g tuku, 31 g vody, pouze 1g soli, a energetická hodnota je 392 kcal. Je to velmi lehce stravitelná potravina, vhodná všechny věkové kategorie, pro malé děti od 6 měsíců a i pro velmi staré lidi i pro sportovce. Obsahuje vysoký obsah vápníku, fosforu, zinku a draslíku a ostatních minerálů a aminokyselin. Parmigiano Reggiano posiluje náš imunitní systém.   Je vhodný pro ženy po přechodu, kvůli vysokému obsahu vápníku, pomáhá v boji s osteoporozou. Parmezán ale také pomáhá zhubnout. Obsahuje esenzialní kyselinu CLA (dall'inglese conjugated linoleic acid)  - kyselina linolová je nenasycená vyšší mastná kyselina, objevená v osmdesátých letech. CLA  pomáhá hubnout, protože stimuluje ztrátu tuku a zvyšuje metabolismus v noci. CLA obsažená v parmezánu kromě toho posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti rakovině, udržuje svalovou hmotu, snižuje aterosklerozu artérii.
Pravý Parmezán se vyrábí ve formách o váze 40 kg. Na výrobu jedné formy je potřeba 600 litrů mléka. Mléko, se co se nadojí za celý den se nechá přes noc ustát v širokých vanách. Ráno se sebere z povrchu smetana, tak jako před staletími, ze které se vyrobí máslo. Ráno se k večernímu mléku přidá čerstvě nadojené plnotučné mléko a smíchá se s přírodním syřidlem a s mléčnými fermenty z předchozího dne.. Parmezán se nevyrábí s použitím žádných chemických látek. Velké formy sýra se nechávají odpočinout na přirodních dřevěných deskách ve větraných skladech, a osycháním se vytváří přírodní kůrka, která se může jíst. Až sýr zraje 12 měsíců, tak se na každou formu vyrazí kromě názvu Parmigiano Regiano i značka D.O.P.
a pokud zrání trvá 18 a více měsíců - 24 - 36 měsíců, je sýr označen jako Extra.
Původ sýra Parmigiano Reggiano dokládají už benediktinské dokumenty z 12. století. Dokonce i Giovanni Boccaccio už o tomto sýru psal.
Cena s DPH 831 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200005
Sýr Parmigiano Reggiano DOP 24 měs. 150g

Sýr Parmigiano Reggiano DOP 24 měs. 150g

Parmigiano Reggiano je polotučný, tvrdý a dlouho zrající sýr. Je to snad nejznámější italský sýr na světě, známý rovněž pro nespočet pokusů o jeho napodobování. Vyrábí se v oblastech Modena, Reggio Emilia a Parma, které jsou součástí provincií Bologna a Mantova, ze syrového kravského mléka. Zraje nejméně 12 měsíců a pokud zrání trvá 18 a více měsíců - 24 - 36 měsíců, je sýr označen jako Extra. Struktura je zrnitá, drobivá a jeho chuť je velmi aromatická a intenzivní. Mléko na výrobu tohoto sýra pochází výhradně od krav, které mohou spásat pouze čerstvou trávu nebo seno, použití granulí nebo jiného krmiva je zakázáno. Sýr obsahuje pouze mléko, mléčné přírodní mikroorganismy, syřidlo a sůl. Jakékoliv konzervanty jsou zakázány.
Jeho nutriční hodnoty jsou následující: 100 g Parmigiano: 33 g proteinů - bilkovin, 28 g tuku, 31 g vody, 1g soli, a energetická hodnota je 392 kcal. Je to velmi lehce stravitelná potravina, vhodná všechny věkové kategorie, pro malé děti od 6 měsíců a i pro velmi staré lidi i pro sportovce. Obsahuje vysoký obsah vápníku, fosforu, zinku a draslíku a ostatních minerálů a aminokyselin. Parmigiano Reggiano posiluje náš imunitní systém.   Je vhodný pro ženy po přechodu, kvůli vysokému obsahu vápníku, pomáhá v boji s osteoporozou. Parmezán ale také pomáhá zhubnout. Obsahuje esenzialní kyselinu CLA (dall'inglese conjugated linoleic acid)  - kyselina linolová je nenasycená vyšší mastná kyselina, objevená v osmdesátých letech. CLA  pomáhá hubnout, protože stimuluje ztrátu tuku a zvyšuje metabolismus v noci. CLA obsažená v parmezánu kromě toho posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti rakovině, udržuje svalovou hmotu, snižuje aterosklerozu artérii.
Pravý Parmezán se vyrábí ve formách o váze 40 kg. Na výrobu jedné formy je potřeba 600 litrů mléka. Mléko, se co se nadojí za celý den se nechá přes noc ustát v širokých vanách. Ráno se sebere z povrchu smetana, tak jako před staletími, ze které se vyrobí máslo. Ráno se k večernímu mléku přidá čerstvě nadojené plnotučné mléko a smíchá se s přírodním syřidlem a s mléčnými fermenty z předchozího dne.. Parmezán se nevyrábí s použitím žádných chemických látek. Velké formy sýra se nechávají odpočinout na přirodních dřevěných deskách ve větraných skladech, a osycháním se vytváří přírodní kůrka, která se může jíst. Až sýr zraje 12 měsíců, tak se na každou formu vyrazí kromě názvu Parmigiano Regiano i značka D.O.P.
a pokud zrání trvá 18 a více měsíců - 24 - 36 měsíců, je sýr označen jako Extra.
Původ sýra Parmigiano Reggiano dokládají už benediktinské dokumenty z 12. století. Dokonce i Giovanni Boccaccio už o tomto sýru psal.
Cena s DPH 136 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200007
Sýr GRANA PADANO DOP - MANTOVA

Sýr GRANA PADANO DOP - MANTOVA

Grana Padano je dlouho zrající, tvrdý sýr. Je původem z Pádské nížiny (italsky Pianura Padana)  nyní se vyrábí i v regionech Lombardie, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto a Emilia Romana. Je to polotučný sýr ze syrového kravského mléka s dlouhou dobou zrání, nejméně 9 měsíců. Grana Padano Riserva zraje po dobu nejméně 20 měsíců. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku.
Struktura je drobivá, chuť a aroma výrazné. Byl to velmi oblíbený sýr již v roce 1000 n. l. Vznikl z nutnosti spotřebovat nadbytek mléka produkovaného v oblasti původu a výrobou sýru s takto dlouhou dobou zrání a trvanlivostí to bylo možné. Od roku 1300 už byl tento sýr znám i mimo výrobní oblast, protože se stal součástí vybraných receptů na banketech tehdejší šlechty. Byla to také důležitá potravina pro obyvatele venkova během hladomorů.
Název „grana“ pochází z jeho zrnité konzistence - Grano -zrnka pšenice. Má válcový tvar o průměru 35–45cm, výška bochníku je 18–25 cm, váha se pohybuje mezi 24 a 40 kg. 

Čím se liší Grana Padano od Parmigiano Reggiano?
Parmigiano Reggiano se vyrábí jedině v Emilia Romagna, zatímco Grana Padano v Lombardia, Piemonte, Trentino Alto Adige, Emilia Romagna a Veneto.
Krmivo krav: Parmigiano Reggiano -pouze tráva a seno,  zatímco pro výrobu Grana Padano se mohou krávy krmit i siláží
Grana Padano se múže vyrábět 2 x denně, zatímco Parmigiano Reggiano pouze 1 x denně, ze smíchaného ranního a večerního mléka;
Syřidlo: Parmigiano jen z telecích žaludků, zatímco Grana můze použít jak živočišné tak rostlinné i bakteriálni.
Konzervační látky:  Consorzio Parmigiano Reggiano je zakázalo, ale jsou povolené při výrobě Grana Padano
Doba zrání: Grana Padano 9 měsíců, Parmigiano minimálně 12 měsíců
 
Cena s DPH 507 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200011
Sýr GRANA padano DOP  16 měs. - ZANETTI

Sýr GRANA padano DOP 16 měs. - ZANETTI

Grana Padano je dlouho zrající, tvrdý sýr. Je původem z Pádské nížiny (italsky Pianura Padana)  nyní se vyrábí i v regionech Lombardie, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto a Emilia Romana. Je to polotučný sýr ze syrového kravského mléka s dlouhou dobou zrání, nejméně 9 měsíců. Grana Padano Riserva zraje po dobu nejméně 20 měsíců. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku.
Struktura je drobivá, chuť a aroma výrazné. Byl to velmi oblíbený sýr již v roce 1000 n. l. Vznikl z nutnosti spotřebovat nadbytek mléka produkovaného v oblasti původu a výrobou sýru s takto dlouhou dobou zrání a trvanlivostí to bylo možné. Od roku 1300 už byl tento sýr znám i mimo výrobní oblast, protože se stal součástí vybraných receptů na banketech tehdejší šlechty. Byla to také důležitá potravina pro obyvatele venkova během hladomorů.
Název „grana“ pochází z jeho zrnité konzistence - Grano -zrnka pšenice. Má válcový tvar o průměru 35–45cm, výška bochníku je 18–25 cm, váha se pohybuje mezi 24 a 40 kg.

Čím se liší Grana Padano od Parmigiano Reggiano?
Parmigiano Reggiano se vyrábí jedině v Emilia Romagna, zatímco Grana Padano v Lombardia, Piemonte, Trentino Alto Adige, Emilia Romagna a Veneto.
Krmivo krav: Parmigiano Reggiano -pouze tráva a seno,  zatímco pro výrobu Grana Padano se mohou krávy krmit i siláží
Grana Padano se múže vyrábět 2 x denně, zatímco Parmigiano Reggiano pouze 1 x denně, ze smíchaného ranního a večerního mléka;
Syřidlo: Parmigiano jen z telecích žaludků, zatímco Grana můze použít jak živočišné tak rostlinné i bakteriálni.
Konzervační látky:  Consorzio Parmigiano Reggiano je zakázalo, ale jsou povolené při výrobě Grana Padano
Doba zrání: Grana Padano 9 měsíců, Parmigiano minimálně 12 měsíců
 
Cena s DPH 529 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200012
Sýr GRANA padano DOP - BRAZZALE- 200 g

Sýr GRANA padano DOP - BRAZZALE- 200 g

Grana Padano je dlouho zrající, tvrdý sýr. Je původem z Pádské nížiny (italsky Pianura Padana)  nyní se vyrábí i v regionech Lombardie, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto a Emilia Romana. Je to polotučný sýr ze syrového kravského mléka s dlouhou dobou zrání, nejméně 9 měsíců. Grana Padano Riserva zraje po dobu nejméně 20 měsíců. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku.
Struktura je drobivá, chuť a aroma výrazné. Byl to velmi oblíbený sýr již v roce 1000 n. l. Vznikl z nutnosti spotřebovat nadbytek mléka produkovaného v oblasti původu a výrobou sýru s takto dlouhou dobou zrání a trvanlivostí to bylo možné. Od roku 1300 už byl tento sýr znám i mimo výrobní oblast, protože se stal součástí vybraných receptů na banketech tehdejší šlechty. Byla to také důležitá potravina pro obyvatele venkova během hladomorů.
Název „grana“ pochází z jeho zrnité konzistence - Grano -zrnka pšenice. Má válcový tvar o průměru 35–45cm, výška bochníku je 18–25 cm, váha se pohybuje mezi 24 a 40 kg.
Cena s DPH 126 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200013
Sýr GRANA padano DOP -Zanetti- 200 g

Sýr GRANA padano DOP -Zanetti- 200 g

Grana Padano je dlouho zrající, tvrdý sýr. Je původem z Pádské nížiny (italsky Pianura Padana)  nyní se vyrábí i v regionech Lombardie, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto a Emilia Romana. Je to polotučný sýr ze syrového kravského mléka s dlouhou dobou zrání, nejméně 9 měsíců. Grana Padano Riserva zraje po dobu nejméně 20 měsíců. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku.
Struktura je drobivá, chuť a aroma výrazné. Byl to velmi oblíbený sýr již v roce 1000 n. l. Vznikl z nutnosti spotřebovat nadbytek mléka produkovaného v oblasti původu a výrobou sýru s takto dlouhou dobou zrání a trvanlivostí to bylo možné. Od roku 1300 už byl tento sýr znám i mimo výrobní oblast, protože se stal součástí vybraných receptů na banketech tehdejší šlechty. Byla to také důležitá potravina pro obyvatele venkova během hladomorů.
Název „grana“ pochází z jeho zrnité konzistence - Grano -zrnka pšenice. Má válcový tvar o průměru 35–45cm, výška bochníku je 18–25 cm, váha se pohybuje mezi 24 a 40 kg.
 
Cena s DPH 128 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200014
Sýr GRANA padano DOP - 50 g - Zanetti

Sýr GRANA padano DOP - 50 g - Zanetti

Grana Padano je dlouho zrající, tvrdý sýr. Je původem z Pádské nížiny (italsky Pianura Padana)  nyní se vyrábí i v regionech Lombardie, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto a Emilia Romana. Je to polotučný sýr ze syrového kravského mléka s dlouhou dobou zrání, nejméně 9 měsíců. Grana Padano Riserva zraje po dobu nejméně 20 měsíců. Sýr Grana Padano má hladkou velice tvrdou kůrku.
Struktura je drobivá, chuť a aroma výrazné. Byl to velmi oblíbený sýr již v roce 1000 n. l. Vznikl z nutnosti spotřebovat nadbytek mléka produkovaného v oblasti původu a výrobou sýru s takto dlouhou dobou zrání a trvanlivostí to bylo možné. Od roku 1300 už byl tento sýr znám i mimo výrobní oblast, protože se stal součástí vybraných receptů na banketech tehdejší šlechty. Byla to také důležitá potravina pro obyvatele venkova během hladomorů.
Název „grana“ pochází z jeho zrnité konzistence - Grano -zrnka pšenice. Má válcový tvar o průměru 35–45cm, výška bochníku je 18–25 cm, váha se pohybuje mezi 24 a 40 kg.
Cena s DPH 31 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200016
Sýr GRAN MORAVIA -podobný Parmezánu

Sýr GRAN MORAVIA -podobný Parmezánu

Sýr Gran Moravia patří do prestižní rodiny sýrů grana. Italská rodina Brazzale z okolí města Vicenza v severní Itálii, která vyrábí sýry už 8 generací od roku 1784, zrealizovala na Moravě velkou síť stájí schopných produkovat mléko vysoké kvality. Od roku 2003 vyrábí na Severní Moravě podle staré italské receptury sýr podobný parmezánu, pod názvem Gran Moravia. Gran Moravia je tvrdý, přírodní, dlouho zrající sýr vyráběný ručně v litovelské sýrárně z vysoce kvalitního kravského mléka. Má jemně zrnitou, lámavou až drobivou strukturu, jeho nezaměnitelná chuť, snadná stravitelnost, vysoký obsah bílkovin, ale také mnohostrannost jeho použití z něj činí nepostradatelnou ingredienci každé dobré kuchyně. Originál poznáte podle pečeti Gran Moravia a korunky vlisované do kůrky sýru po celém jeho obvodu. Díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný také pro vegetariány.

 
Cena s DPH 474 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200017
Sýr Gran MORAVIA -podobný Parmezánu - 250 g

Sýr Gran MORAVIA -podobný Parmezánu - 250 g

Sýr Gran Moravia patří do prestižní rodiny sýrů grana. Italská rodina Brazzale z okolí města Vicenza v severní Itálii, která vyrábí sýry už 8 generací od roku 1784, zrealizovala na Moravě velkou síť stájí schopných produkovat mléko vysoké kvality. Od roku 2003 vyrábí na Severní Moravě podle staré italské receptury sýr podobný parmezánu, pod názvem Gran Moravia. Gran Moravia je tvrdý, přírodní, dlouho zrající sýr vyráběný ručně v litovelské sýrárně z vysoce kvalitního kravského mléka. Má jemně zrnitou, lámavou až drobivou strukturu, jeho nezaměnitelná chuť, snadná stravitelnost, vysoký obsah bílkovin, ale také mnohostrannost jeho použití z něj činí nepostradatelnou ingredienci každé dobré kuchyně. Originál poznáte podle pečeti Gran Moravia a korunky vlisované do kůrky sýru po celém jeho obvodu. Díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný také pro vegetariány.

 
Cena s DPH 138 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200018
Sýr Gran MORAVIA -podobný Parmezánu -100 g

Sýr Gran MORAVIA -podobný Parmezánu -100 g

Sýr Gran Moravia patří do prestižní rodiny sýrů grana. Italská rodina Brazzale z okolí města Vicenza v severní Itálii, která vyrábí sýry už 8 generací od roku 1784, zrealizovala na Moravě velkou síť stájí schopných produkovat mléko vysoké kvality. Od roku 2003 vyrábí na Severní Moravě podle staré italské receptury sýr podobný parmezánu, pod názvem Gran Moravia. Gran Moravia je tvrdý, přírodní, dlouho zrající sýr vyráběný ručně v litovelské sýrárně z vysoce kvalitního kravského mléka. Má jemně zrnitou, lámavou až drobivou strukturu, jeho nezaměnitelná chuť, snadná stravitelnost, vysoký obsah bílkovin, ale také mnohostrannost jeho použití z něj činí nepostradatelnou ingredienci každé dobré kuchyně. Originál poznáte podle pečeti Gran Moravia a korunky vlisované do kůrky sýru po celém jeho obvodu. Díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný také pro vegetariány.

 
Cena s DPH 63 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200019
Sýr Gran MORAVIA -podobný Parmezánu - grattugiato (strouhaný) 60 g

Sýr Gran MORAVIA -podobný Parmezánu - grattugiato (strouhaný) 60 g

Sýr Gran Moravia patří do prestižní rodiny sýrů grana. Italská rodina Brazzale z okolí města Vicenza v severní Itálii, která vyrábí sýry už 8 generací od roku 1784, zrealizovala na Moravě velkou síť stájí schopných produkovat mléko vysoké kvality. Od roku 2003 vyrábí na Severní Moravě podle staré italské receptury sýr podobný parmezánu, pod názvem Gran Moravia. Gran Moravia je tvrdý, přírodní, dlouho zrající sýr vyráběný ručně v litovelské sýrárně z vysoce kvalitního kravského mléka. Má jemně zrnitou, lámavou až drobivou strukturu, jeho nezaměnitelná chuť, snadná stravitelnost, vysoký obsah bílkovin, ale také mnohostrannost jeho použití z něj činí nepostradatelnou ingredienci každé dobré kuchyně. Originál poznáte podle pečeti Gran Moravia a korunky vlisované do kůrky sýru po celém jeho obvodu. Díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný také pro vegetariány.

Strouhaný sýr v uzavíratelném sáčku, celková hmotnost 60 g.
 
Cena s DPH 36 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200021
Gran MORAVIA - CRI CRI- křupavé CHIPSY 15 g

Gran MORAVIA - CRI CRI- křupavé CHIPSY 15 g

Cri Cri Gran Moravia je chutný pečený sýrový snack, vyrobený 100 % ze sýra Gran Moravia, má tedy vysokou výživovou hodnotu. Je bez konzervantů, neobsahuje lepek ani laktózu a díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný také pro vegetariány.Je vynikající nejen jako pochoutka při posezení s přáteli, ale také jako zdroj energie při sportu nebo jako svačinka na cesty. Není třeba uchovávat v chladu.
Cena s DPH 24 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200022
Gran MORAVIA - CRI CRI- křupavé CHIPSY 40 g

Gran MORAVIA - CRI CRI- křupavé CHIPSY 40 g

Cri Cri Gran Moravia je chutný pečený sýrový snack, vyrobený 100 % ze sýra Gran Moravia, má tedy vysokou výživovou hodnotu. Je bez konzervantů, neobsahuje lepek ani laktózu a díky použití syřidla rostlinného původu je vhodný také pro vegetariány.Je vynikající nejen jako pochoutka při posezení s přáteli, ale také jako zdroj energie při sportu nebo jako svačinka na cesty. Není třeba uchovávat v chladu.
Cena s DPH 65 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200023
Sýr PECORINO ROMANO DOP  - ovčí sýr

Sýr PECORINO ROMANO DOP - ovčí sýr

Je to italský sýr z ovčího nepasterovaného plnotučného mléka z okolí Říma, Grosseto a Sardinie. Pecorino Romano se vyrábí od dob antického Říma, kdy byl díky své dlouhé trvanlivosti i v teplém létě  jedním z hlavních jídel starořímských legií. Byl to sýr, který jedli na svých banketech Patriciové  stejně jako otroci. Říká se dokonce, že první sýr Pecorino byl vyráběn už za doby Etrusků - předchudců Starých Římanů. Je to každopádné jeden z nejstarších sýrů na světě
Vyznačuje se typickou vůní, je velmi aromatický, lehce pikantní a trochu víc slaný. Pecorino Romnao obsahuje 5% soli..  Používá se do těstovin, rizota nebo jako předkrm společně s bílým vínem a chlebem. Odlišuje se od ostatních sýrů typickou černou barvou vosku, kterou má už více než 2.000 let. Kulatá forma má váhu 25 - 30 kg. Ze Sardinie dnes pochází 97 % produkce tohoto sýru.

Le forme sono cilindriche a facce piane, con un’altezza dello scalzo compresa fra i 25 e i 40 cm e il diametro del piatto fra i 25 e i 35 cm. Il peso delle forme può variare tra i 20 e i 35 kg; queste riportano impresso su tutto lo scalzo il marchio all’origine (un rombo con angoli arrotondati e contenente al suo interno la testa stilizzata di una pecora) con la dicitura Pecorino Romano.

Il Pecorino Romano può essere immesso in commercio con una stagionatura minima di 5 mesi come formaggio da tavola e di 8 mesi nella tipologia da grattugia.
può gustare come formaggio da tavola (stagionato almeno 5 mesi) oppure da grattugia (con un minimo di 8 mesi di stagionatura), di gusto più piccante e intenso, insostituibile nella preparazione di molti primi di pasta tradizionali, dalla “carbonara” alla “cacio e pepe”
grazie alla grande quantità di sale, era un prodotto estremamente conservabile.

Il Pecorino Romano, grazie alla lunga conservabilità, consentì agli emigranti italiani di consumare formaggio pecorino anche in USA. Infatti altri tipi di formaggio non avrebbero resistito al lungo viaggio in nave

Il Pecorino Romano DOP è un formaggio “naturalmente privo di Lattosio”(* L’assenza di lattosio è conseguenza naturale del tipico processo di ottenimento del Pecorino Romano. Contiene galattosio in quantità inferiori a 2,7mg/kg), per questa sua peculiarità può essere inserito in modo sicuro nella dieta di persone affette da galattosemia (essendo galactose free) o che soffrono di intolleranza al lattosio (essendo lactose free). Questa sua peculiarità deriva dall’azione combinata della stagionatura e degli enzimi presenti naturalmente nel latte ed apportati con l’innesto naturale ed il caglio di agnello in pasta.

Cena s DPH 585 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200025
Sýr Pecorino ROMANO DOP- ovčí sýr

Sýr Pecorino ROMANO DOP- ovčí sýr

Je to italský sýr z ovčího nepasterovaného plnotučného mléka z okolí Říma, Grosseto a Sardinie. Pecorino Romano se vyrábí od dob antického Říma, kdy byl díky své dlouhé trvanlivosti i v teplém létě  jedním z hlavních jídel starořímských legií. Byl to sýr, který jedli na svých banketech Patriciové  stejně jako otroci. Říká se dokonce, že první sýr Pecorino byl vyráběn už za doby Etrusků - předchudců Starých Římanů. Je to každopádné jeden z nejstarších sýrů na světě
Vyznačuje se typickou vůní, je velmi aromatický, lehce pikantní a trochu víc slaný. Používá se do těstovin, rizota nebo jako předkrm společně s bílým vínem a chlebem. Odlišuje se od ostatních sýrů typickou černou barvou vosku, kterou má už více než 2.000 let. Kulatá forma má váhu 25 - 30 kg. Ze Sardinie dnes pochází 97 % produkce tohoto sýru.
Cena s DPH 537 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200030
Sýr Pecorino PEPATO - ovčí sýr s černým pepřem ze Sicilie

Sýr Pecorino PEPATO - ovčí sýr s černým pepřem ze Sicilie

Pecorino PEPATO je polotvrdý sýr ovčí sýr ze Sicílie,  z Valle del Belice blízko Trapani,  Palermo, ochucený černým pepřem.

Formaggio pecorino semi stagionato con pepe nero. Gusto moderatamente piccante. Solo latte di pecora pastorizzato, caglio e sale. Forme da 14 kg ,  disponibile 1/2 forma, 1/4 di forma  e 1/8 di forma  Maturazione: 4 mesi  Packaging: sottovuoto  Shelf life: 18 mesi dalla produzione

Cena s DPH 564 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200031
Sýr Pecorino ze Sardinie - RE SARDO - ovčí sýr

Sýr Pecorino ze Sardinie - RE SARDO - ovčí sýr

Pecorino Re Sardo je polotvrdý, vyzrálý sýr z italského ostrova Sardinie, který se vyrábí z ovčího mléka podle normy D.O.P.  Podle standardů se sýr vyrábí z plnotučného pasterovaného mléka pocházejícího z místního sardinského plemene ovcí. Sýr zraje ve formách, které mu dávaji charakteristický tvar kulatého bochníku. Sýr Re Sardo - Král Sardinie- zraje minimálě 60 dní. Po úplném dozrání má přírodní, zlatožlutou až tmavě hnědou kůru a lehce štiplavou vůni. Na řezu je kompaktní a má slámově žlutou  barvu. Sýr je plné, výrazné chuti, je lehce aromatický. Vynikající je podávaný s hruškami, s ořechy, s pomerančovou a fikovou marmeládou, s rajčaty a s bílým chlebem a bílým vínem,nebo nastrouhaný na těstoviny.  Bochník sýra váží cca 3 kg a má průměr 22 cm

Il Fiore Sardo D.O.P. è da sempre considerato il formaggio dei pastori Sardi e, per secoli, è stato quello prodotto in maggiore quantità in Sardegna. Secondo le fonti storiche, le prime versioni di Fiore Sardo risalirebbero al periodo nuragico. Per millenni è stato prodotto dai pastori nei loro caratteristici rifugi di montagna, con il focolare al centro, vicino al quale le forme, appoggiate sopra un letto di canne, 
Il Fiore Sardo D.O.P. è un formaggio tipico della Sardegna. È prodotto con latte 100% di pecora Sarda e ha l’aspetto tipico di un pecorino con uno scalzo significativamente alto. La pezzatura è in media di 3,5 chilogrammi. La crosta è sottile, rigida e rugosa di colore marrone o grigio. La pasta, di colore bianco, giallo paglierino o ambrato, al tatto è rigida e secca mentre all’assaggio è dura, friabile e granulosa. L’odore è intenso con sentori di cuoio, di spezie e spesso di affumicato mentre il sapore è deciso, lievemente acidulo e piccante nelle forme più stagionate. La tecnica di produzione è quella che si utilizzava già agli albori della civiltà e, in sostanza, è rimasta immutata
Infine vanno a stagionare, in un ambiente fresco e asciutto, dove restano per mesi. A maturazione raggiunta, vengono periodicamente unte con una miscela di aceto di vino, olio di oliva e sale.

Il Fiore Sardo D.O.P. è un eccellente formaggio da tavola, se consumato giovane, e può essere servito a fettine o cubetti come antipasto o aperitivo. Un abbinamento tradizionale è quello con patate arrosto cotte sotto cenere calda o con una fetta di pane. Al contrario, il formaggio maturo è più adatto per essere grattugiato sulle pietanze a base di pasta o polenta, ma anche su alcune ricette tipiche della Sardegna. Il formaggio giovane viene utilizzato anche per realizzare dolci tipici. I vini consigliati per accompagnare il Fiore Sardo D.O.P. sono alcuni rossi locali, come il Cannonau per il formaggio più giovane, mentre per quello stagionato è preferibile un vino bianco intenso come la Malvasia di Bosa D.O.C..

Il Formaggio fresco si utilizza per la preparazione dei ravioli e delle seadas, mentre quello stagionato oltre che rappresentare una specialità per gli innumerevoli estimatori che preferiscono gustarlo al naturale accompagnato con pane carasau e un buon bicchiere di vino, è ottimo grattugiato sulla pasta al sugo di pomodoro.

Cena s DPH 682 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200033
Sýr Pecorino BRIGANTE - ovčí sýr neslaný ze Sardinie

Sýr Pecorino BRIGANTE - ovčí sýr neslaný ze Sardinie

Italský ovčí sýr, původem ze Sardinie. Je to měkký sýr vyrobený z pasterizovaného plnotučného ovčího mléka s čerstvou a plnou chutí a intenzivní mléčnou vůní. Kůrka je slámově zbarvená, zatímco uvnitř je sýr bílý až slámově žlutý s nepříliš výraznými oky. Zraje zhruba 20 dní. obsahuje velmi jen 1,5 % soli, zatimco Pecorino Romnao obsahuje 5% soli. Chuť: svěží, ne příliš intenzivní. Italsky se takovémuto málo vyzrálému ovčímu sýru říká take la CACCIOTTA di pecora  non molto staggionata.
 
Cena s DPH 534 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200034
Sýr Pecorino ze Sardinie - PRATO SARDO - ovčí sýr ze Sardinie

Sýr Pecorino ze Sardinie - PRATO SARDO - ovčí sýr ze Sardinie

Pecorino sardo je tvrdý, vyzrálý sýr z italského ostrova Sardinie, který se vyrábí z ovčího mléka podle normy D.O.P.  Podle standardů se sýr vyrábí z mléka pocházejícího z jediného stáda místního sardinského plemene. Sýr zraje ve formách, které mu dávaji charakteristický tvar kulatého bochníku. Po krátké době ve slaném nálevu se formy lehce zaudí a nechají dozrát v chladných sklepech. Po úplném dozrání, cca po šesti měsících má přírodní, zlatožlutou až tmavě hnědou kůru a lehce štiplavou vůni. Na řezu je kompaktní a má slámově žlutou  barvu. Sýr je plné, výrazné chuti. Vynikající je podávaný s rajčaty a s bílým chlebem a vínem.

 Il Pecorino Sardo Dolce, di forma cilindrica e peso di 2Kg circa, presenta un sapore aromatico e leggermente acidulo, una crosta sottile di colore paglierino tenue, una pasta compatta, morbida ed elastica di colore bianco. Il Pecorino Sardo Maturo, di forma cilindrica e peso compreso tra i 3 e i 4 kg, presenta un sapore forte e leggermente piccante, una crosta consistente di colore paglierino o bruno, una pasta elastica con qualche granulosità di colore bianco, tendente al paglierino con il progredire della stagionatura.

Il Pecorino Sardo è uno dei formaggi più antichi della Sardegna. Ritrovamenti archeologici (nello specifico bronzetti raffiguranti pastori al lavoro) infatti dimostrarono come già ai tempi della civiltà nuragica la popolazione isolana era dedita all’allevamento degli ovini. Ai tempi dei cartaginesi, e poi dei romani, la Sardegna divenne uno dei maggiori centri di produzione di grano del mar Mediterraneo, così i boschi lasciarono posto al grano, ma anche al pascolo,
 il Pecorino Sardo DOP dolce presenta l'etichetta in verde, quello Maturo in blu.
Per meglio gustare il sapore del Pecorino toscano DOP è preferibile portarlo per alcune ore a temperatura ambiente. Questo formaggio, in cucina è un vero e proprio jolly: l'abbinamento con il miele ne esalta il gusto ed è ottimo accompagnato sia da composte di frutta, che da frutta fresca o secca.
l Pecorino Sardo è uno dei formaggi più antichi della Sardegna e vanta una lunga storia che affonda le sue radici ai tempi dei Nuragici, popolazione dedita all’allevamento degli ovini piuttosto che all’agricoltura.
Cena s DPH 486 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200035
Sýr TALEGGIO  DOP - Malga Bianca

Sýr TALEGGIO DOP - Malga Bianca

Sýr Taleggio je typický sýr ze severní Lombardie,  pochází ze stejnojmenného údolí, které se nachází blízko města Bergamo, na sever od Milána. Tradice výroby se datuje od 11. století. Má čtvercový tvar o hmotnosti cca 2 kg. Údolí Taleggio je bohaté na přírodní jeskyně, kde je mikroklima ideální pro zrání tohoto sýra. Jeho historie je úzce spjata s tímto údolím, od kterého sýr převzal svůj název. Postupem času se však produkce tohoto sýra rozšířila do téměř celé Lombardie, Piemontu a okolí města Treviso v oblasti Veneto. Sýr zraje 40 dní při teplotě  2 °C - 6 °C,a jeho kůrka je oranžově - červené barvy se se šedo-zelenými očky plísně.  Sýr je aromatický. Je vynikající.
Může se používat i částečně roztavený, do palačinek, na nočky, na polentu, do risotta...Také je skvělý roztečený na červené radicchio podušené na pánvi, nebo prostě jen na teplém  opečeném bilém chlebě, s bílým vychlazeným suchým vínem.
Cena s DPH 401 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200037
Sýr TALEGGIO DOP- sýr ve tvaru čtverce s jemnou plísní

Sýr TALEGGIO DOP- sýr ve tvaru čtverce s jemnou plísní

Sýr Taleggio je typický sýr ze severní Lombardie,  pochází ze stejnojmenného údolí, které se nachází blízko města Bergamo, na sever od Milána. Tradice výroby se datuje od 11. století. Má čtvercový tvar o hmotnosti cca 2 kg. Údolí Taleggio je bohaté na přírodní jeskyně, kde je mikroklima ideální pro zrání tohoto sýra. Jeho historie je úzce spjata s tímto údolím, od kterého sýr převzal svůj název. Postupem času se však produkce tohoto sýra rozšířila do téměř celé Lombardie, Piemontu a okolí města Treviso v oblasti Veneto. Sýr zraje 40 dní při teplotě  2 °C - 6 °C,a jeho kůrka je oranžově - červené barvy se se šedo-zelenými očky plísně.  Sýr je aromatický. Je vynikající.
Může se používat i částečně roztavený, do palačinek, na nočky, na polentu, do risotta...Také je skvělý roztečený na červené radicchio podušené na pánvi, nebo prostě jen na teplém  opečeném bilém chlebě, s bílým vychlazeným suchým vínem.
Cena s DPH 325 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200038
Sýr PROVOLONE Dolce - 200 g

Sýr PROVOLONE Dolce - 200 g

Provolone je sýr z pařeného těsta, tj  těsta které se používá na i na výrobu mozzarelly, z kravského mléka. Vyrábí se se v různých variantách (podle doby zrání): sladké, středně pikantní a pikantní. Provolone je typický sýr z oblasti „Valpadana“. Vyrábí se hlavně v regionech Lombardie a Veneto. Původ provolone se datuje pravděpodobně do 18. století. Chuť sýra provolone se liší podle typu použitého syřidla a doby zrání. Sladký Provolone Dolce má měkkou a pružnou strukturu a jemnou vůni. Naopak pikantní Provolone Picante musí mít pevnou, strukturu, se silnou pikantní chutí a štiplavou vůní. Kůrka provolone je velmi tenká a lesklá, zlatožluté barvy.  Sladký Provolone zraje od 1 až do 3 měsíců, pikantní déle.

 
Cena s DPH 63 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200041
Sýr PROVOLONE Piccante - 200 g

Sýr PROVOLONE Piccante - 200 g

Provolone je sýr z pařeného těsta, tj  těsta které se používá na i na výrobu mozzarelly, z kravského mléka. Vyrábí se se v různých variantách (podle doby zrání): sladké, středně pikantní a pikantní. Provolone je typický sýr z oblasti „Valpadana“. Vyrábí se hlavně v regionech Lombardie a Veneto. Původ provolone se datuje pravděpodobně do 18. století. Chuť sýra provolone se liší podle typu použitého syřidla a doby zrání. Sladký Provolone Dolce má měkkou a pružnou strukturu a jemnou vůni. Naopak pikantní Provolone Picante musí mít pevnou, strukturu, se silnou pikantní chutí a štiplavou vůní. Kůrka provolone je velmi tenká a lesklá, zlatožluté barvy.  Sladký Provolone zraje od 1 až do 3 měsíců, pikantní déle.
Cena s DPH 63 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200042
Sýr FONTINA DOP - Alpy- Mont Blanc

Sýr FONTINA DOP - Alpy- Mont Blanc

Fontina je italský sýr, pocházející z regionu Valle d'Aosta v severní Itálii, v Piemonte, pod nejvyšší horou Alp a Evropy, Mont Blanc.  Sýr se vyrábí z nepasterovaného mléka  přímo v horách, pouze z mléka typických místních krav, v co nejkratší době po dojení, dvakrát denně z ranního a večerního mléka, což je jeden z důvodů, proč je sýr složité vyrobit v jiných podmínkách. Mléko krav je dostatečně tučné a neodstřeďuje se, krávy se živí pouze na alpských pastvinách.
První zmínka o tomto sýru se datuje do roku 1200. Název Fontina je odvozen pravděpodobně od názvu pastvin "Fontin"; které vlastnila šlechtická rodina De Fontines,  jiné verze odkazují na vesnici Fontinaz. Název by však mohl pocházet také ze starého francouzského výrazu „fontis“ nebo „fondis“, který by naznačoval "tavení", tedy to, že sýr je určen k tepelné úpravě. Sýr Fontina se často používá pro italské fondue, zvané Fonduta Valdostana. Tento sýr je chuťově velmi výrazný..
Sýr se prodává jako kola různých velikostí od 8 do 12 kg. Každý bochnik má vyražený punc, s číslem výrobce, který musí být členem Konsorcia, a s datumem výroby.  Sýr zraje 3 měsíce, v horských jeskyních, na smrkových policích, při teplotě 8-10"C,  a každý den se musí obracet a kartáčovat, aby se vytvořila jeho typická kůrka.
Cena s DPH 714 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200043
Sýr ASIAGO pressato DOP

Sýr ASIAGO pressato DOP

Mladý sýr Asiago Pressato je mladý sýr, někdy také zvaný Asiago Fresco, vyrábí se z plnotučného mléka a má dobu zrání 20 - 40 dní. Je typický svou bílou nebo lehce slámovou barvou s výraznými a nepravidelnými oky. Chuť tohoto sýra připomíná čerstvě nadojené mléko, je delikátní, příjemně se rozplývá v ústech a zanechává neodolatelně sladký, ale zároveň lehounce nakyslý podtón. Jak už samotný název sýra napovídá, jeho označení pochází z alpské náhorní plošiny Asiago, kde se tento chutný sýr vyrábí už od počátku prvního tisíciletí. Až do 15. století se na jeho výrobu používalo pouze ovčí mléko, to se ale po rozšíření chovu hovězího dobytka změnilo na mléko kravské. Technika výroby sýra se postupem času rozšířila i do okolí náhorní plošiny Asiaga: do zóny při úpatí hor, okolních rovin a i do blízkých salaší oblasti Trentino.
 
Cena s DPH 388 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200044
Sýr ASIAGO d´Allevo DOP - Stagionato - vyzrálý

Sýr ASIAGO d´Allevo DOP - Stagionato - vyzrálý

Mladý sýr Asiago Pressato je mladý sýr, někdy také zvaný Asiago Fresco, vyrábí se z plnotučného mléka a má dobu zrání 20 - 40 dní. Je typický svou bílou nebo lehce slámovou barvou s výraznými a nepravidelnými oky. Chuť tohoto sýra připomíná čerstvě nadojené mléko, je delikátní, příjemně se rozplývá v ústech a zanechává neodolatelně sladký, ale zároveň lehounce nakyslý podtón. Jak už samotný název sýra napovídá, jeho označení pochází z alpské náhorní plošiny Asiago, kde se tento chutný sýr vyrábí už od počátku prvního tisíciletí. Až do 15. století se na jeho výrobu používalo pouze ovčí mléko, to se ale po rozšíření chovu hovězího dobytka změnilo na mléko kravské. Technika výroby sýra se postupem času rozšířila i do oko
Cena s DPH 374 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200045
Sýr VERENA dolce - plnotučný lahodný sýr

Sýr VERENA dolce - plnotučný lahodný sýr

Verena Dolce je lisovaný sýr vyrobený z plnotučného kravského mléka v mlékárně Brazzale Moravia v Litovli. Tento sýr má světle slámově žlutou barvu, lehce sladkou chuť, jemnou texturu a rovnoměrně rozložená oka. Lze jej použít v teplých i studených jídlech a hodí se k šumivým vínům. Jako předkrm se hodí dobře nakrájený na malé kostky, doplněný ovocem nebo ovocnými mostardami. Název sýru je odvozen od jména hory Monte Verena, která se nachází v italské provincii Vicenza v Benátsku a s výškou 2015 m n.m. vévodí horskému masivu Altopiano di Lavarone. Předci dnešní rodiny Brazzale ve zdejších salaších po staletí vyráběli vynikající sýry podle tradice, která se v rodině stále předávala a zdokonalovala. Skupina Brazzale obnovila toto cenné dědictví a v České republice vytvořila horský řetězec farem v podmínkách ideálních pro produkci mléka vhodného pro výrobu sýru s lisovaným těstem. Tento řetězec Verena se vyznačuje nejen svými kvalitami, ale také svou eko-udržitelností a plně tak odpovídá požadavkům moderního a citlivého spotřebitele. Sýr Verena dolce nachází široké uplatnění ve studené i v teplé kuchyni. Vynikající je v kombinaci se svěžími šumivými a aromatickými víny k aperitivu nakrájený na kostičky a servírovaný s medem či nějakou pikantní omáčkou, výtečný je ale také do plněných baget, toustů a italských panini, v teplé kuchyni se skvěle hodí na pizzu nebo do zapékaných zeleninových pokrmů, použít jej můžete také do plněných masových kapes či k nastrouhání do zeleninových polévek. Originální a jednoduchý pokrm připravíte, když Verenu nastrouháte na dvě sázená vejce přímo na pánvi. Stejně tak je Verena ideální pro dochucení zapékaných brambor: pokryjte je kostičkami Vereny s plátky másla a dejte zapéci.
Cena s DPH 282 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200046
Sýr VERENA dolce - lahodný sýr - vakuovaný cca 300 g

Sýr VERENA dolce - lahodný sýr - vakuovaný cca 300 g

Verena Dolce je lisovaný sýr vyrobený z plnotučného kravského mléka v mlékárně Brazzale Moravia v Litovli. Tento sýr má světle slámově žlutou barvu, lehce sladkou chuť, jemnou texturu a rovnoměrně rozložená oka. Lze jej použít v teplých i studených jídlech a hodí se k šumivým vínům. Jako předkrm se hodí dobře nakrájený na malé kostky, doplněný ovocem nebo ovocnými mostardami. Název sýru je odvozen od jména hory Monte Verena, která se nachází v italské provincii Vicenza v Benátsku a s výškou 2015 m n.m. vévodí horskému masivu Altopiano di Lavarone. Předci dnešní rodiny Brazzale ve zdejších salaších po staletí vyráběli vynikající sýry podle tradice, která se v rodině stále předávala a zdokonalovala. Skupina Brazzale obnovila toto cenné dědictví a v České republice vytvořila horský řetězec farem v podmínkách ideálních pro produkci mléka vhodného pro výrobu sýru s lisovaným těstem. Tento řetězec Verena se vyznačuje nejen svými kvalitami, ale také svou eko-udržitelností a plně tak odpovídá požadavkům moderního a citlivého spotřebitele. Sýr Verena dolce nachází široké uplatnění ve studené i v teplé kuchyni. Vynikající je v kombinaci se svěžími šumivými a aromatickými víny k aperitivu nakrájený na kostičky a servírovaný s medem či nějakou pikantní omáčkou, výtečný je ale také do plněných baget, toustů a italských panini, v teplé kuchyni se skvěle hodí na pizzu nebo do zapékaných zeleninových pokrmů, použít jej můžete také do plněných masových kapes či k nastrouhání do zeleninových polévek. Originální a jednoduchý pokrm připravíte, když Verenu nastrouháte na dvě sázená vejce přímo na pánvi. Stejně tak je Verena ideální pro dochucení zapékaných brambor: pokryjte je kostičkami Vereny s plátky másla a dejte zapéci.
Cena s DPH 282 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200047
Sýr GORGONZOLA dolce DOP

Sýr GORGONZOLA dolce DOP

Gorgonzola je světoynámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je  „dolce“ nebo „piccante“.  K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.​
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti.  Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy. Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta „dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty „piccante - pikantní“, která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě „dolce“ je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně. U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg 
 
Cena s DPH 381 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200049
Sýr Gorgonzola dolce DOP 100 g - vanička -BALLARINI

Sýr Gorgonzola dolce DOP 100 g - vanička -BALLARINI

Gorgonzola je světoynámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je  „dolce“ nebo „piccante“.  K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.​
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti.  Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy. Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta „dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty „piccante - pikantní“, která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě „dolce“ je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně. U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg 
Cena s DPH 48 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200050
Sýr GORGONZOLA DOP  - Dolce Arianna

Sýr GORGONZOLA DOP - Dolce Arianna

Gorgonzola je světoynámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je  „dolce“ nebo „piccante“.  K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.​
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti.  Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy. Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta „dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty „piccante - pikantní“, která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě „dolce“ je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně. U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg 
Cena s DPH 347 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200051
Sýr Gorgonzola DOP - Dolce Arianna -200 g vanička

Sýr Gorgonzola DOP - Dolce Arianna -200 g vanička

Gorgonzola je světoynámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je  „dolce“ nebo „piccante“.  K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.​
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti.  Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy. Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta „dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty „piccante - pikantní“, která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě „dolce“ je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně. U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg 
Cena s DPH 78 Kč / ks
Katalogové číslo: 10200052
Sýr Gorgonzola PICCANTE DOP

Sýr Gorgonzola PICCANTE DOP

Gorgonzola je světoynámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je  „dolce“ nebo „piccante“.  K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.​
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti.  Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy. Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta „dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty „piccante - pikantní“, která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě „dolce“ je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně. U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg 
Cena s DPH 444 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200053
Sýr Gormas blok (gorgonzola-mascarpone)

Sýr Gormas blok (gorgonzola-mascarpone)

Světoznámý moderní produkt, nazývaný také jako Torta di Gorgonzola. Gormas je vlastně zkratka spojení dvou sýrů – jemné gorgonzoly a lahodného mascarpone. Jedná se o sýrový dort, v němž se střídají vrstvy těchto dvou lahůdek. Výtečně chutná jako sýrový dezert s hruškami nebo broskvemi nebo ořechy.
 
Cena s DPH 391 Kč / kg
Katalogové číslo: 10200054