Fontina je italský sýr, pocházející z regionu
Valle d'Aosta v severní Itálii, v Piemonte, pod nejvyšší horou Alp a Evropy,
Mont Blanc. Sýr se vyrábí
z nepasterovaného mléka přímo v horách, pouze z mléka typických místních krav, v co nejkratší době po dojení, dvakrát denně z ranního a večerního mléka, což je jeden z důvodů, proč je sýr složité vyrobit v jiných podmínkách. Mléko krav je dostatečně tučné a neodstřeďuje se, krávy s
e živí pouze na alpských pastvinách.
První zmínka o tomto sýru se datuje do roku 1200. Název
Fontina je odvozen pravděpodobně od názvu pastvin "Fontin"; které vlastnila šlechtická rodina De Fontines, jiné verze odkazují na vesnici Fontinaz. Název by však mohl pocházet také ze starého francouzského výrazu „fontis“ nebo „fondis“, který by naznačoval "tavení", tedy to, že sýr je určen k tepelné úpravě. Sýr
Fontina se často používá pro italské fondue, zvané Fonduta Valdostana. Tento sýr je chuťově velmi výrazný..
Sýr se prodává jako kola různých velikostí od 8 do 12 kg. Každý bochnik má vyražený
punc, s číslem výrobce, který musí být členem Konsorcia, a s datumem výroby. Sýr zraje 3 měsíce, v horských jeskyních, na smrkových policích, při teplotě 8-10"C, a každý den se musí o
bracet a kartáčovat, aby se vytvořila jeho typická kůrka.
Značka |
konsorcium FONTINA DOP Valle d'Aosta |
Katalogové číslo |
10200043 |