Sýry FRANCIE

mappa-FRANCIA-formaggi-3-1.jpg

 
Sýr Brie 60% - CANTOREL

Sýr Brie 60% - CANTOREL

Brie Cantorel 60 % je klasický, francouzský sýr s bílou plísní ve tvaru plochého kola. Vyrábí se z kravského mléka. Brie je jemný a měkký, s krátkou dobou zrání – do 30 dní. Sýr nemá tvarohovou strukturu, naopak, je vláčný a příjemně dozrálý. Je to typický představitel francouzských sýrů, vždyť Brie se vyráběl v oblastech kolem Paříže, v opatství Notre-Dame de Jouarre už v 11. století. Oblíbeným se stal po Francouzské revoluci. Tento sýr je vyroben naočkováním určitého kmene plísní rodu Penicillium camemberti nebo caseikulum (stejné jako Camembert).
 
Cena s DPH 389 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300004
Sýr Brie Saint Benoit 60% 200 g

Sýr Brie Saint Benoit 60% 200 g

Brie Saint Benoit je klasický, francouzský sýr s bílou plísní ve tvaru plochého kola. Vyrábí se z kravského mléka. Brie je jemný a měkký, s krátkou dobou zrání – do 30 dní. Sýr nemá tvarohovou strukturu, naopak, je vláčný a příjemně dozrálý. Je to typický představitel francouzských sýrů, vždyť Brie se vyráběl v oblastech kolem Paříže, v opatství Notre-Dame de Jouarre už v 11. století. Oblíbeným se stal po Francouzské revoluci. Tento sýr je vyroben naočkováním určitého kmene plísní rodu Penicillium camemberti nebo caseikulum (stejné jako Camembert).
 
Cena s DPH 79 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300003
Sýr Carré d'Aurillac - bleu

Sýr Carré d'Aurillac - bleu

Carré d´Aurillac, vyrobený v srdci Cantalu podle jedinečného receptu, pocházejícího z oblasti s velkou sýrařskou tradicí - z Auvergne. Má čtvercový tvar (podle tvaru náměstí v Cantalu). Kombinuje charakteristickou jemnost měkkého sýrového těsta s výrazností sýrů s modrou plísní, tolik typických pro tuto oblast. Sýr zraje zhruba 18 dní, což je dostatečně dlouhá doba k získání výrazné plísňové chuti. Má jemnou, krémovou strukturu.
Cena s DPH 473 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300006
Sýr Camembert 150 g - LE RUSTIQUE

Sýr Camembert 150 g - LE RUSTIQUE

Camembert je znamenitý francouzský měkký sýr krémovité konzistence. Je pojmenován po francouzské vesnici Camembert ležící v departementu Orne v Normandii, kde vznikl. Normandský camembert získal roku 1983 označení Apellation d´Origine Contrôlée a jeho výroba je povolena v departementech Seine-Maritime, Calvados, Eure, Manche a Orne.
Camembert se vyrábí z nepasterovaného kravského mléka, zraje ve formách za přítomnosti plísní Penicillium candidum a Penicillium camemberti nejméně tři týdny. Vyrábí se v malých nízkých válečcích o hmotnosti 250 gramů, které jsou baleny do papíru a poté do krabiček.
Původ názvu tohoto sýra je odvozen od „Camp de Mambert“ (pole Mambert). V roce 1791 vynalezla rolnice Marie Harel slavný sýr a pojmenovala jej podle názvu vesnice Camembert, v departmentu Orne, v regionu Normandie ve Francii. Tato malá vesnice je známá po celém světě sýrem Camembert.
Cena s DPH 79 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300009
Sýr Camembert 125 g

Sýr Camembert 125 g

Camembert je znamenitý francouzský měkký sýr krémovité konzistence. Je pojmenován po francouzské vesnici Camembert ležící v departementu Orne v Normandii, kde vznikl. Normandský camembert získal roku 1983 označení Apellation d´Origine Contrôlée a jeho výroba je povolena v departementech Seine-Maritime, Calvados, Eure, Manche a Orne.
Camembert se vyrábí z nepasterovaného kravského mléka, zraje ve formách za přítomnosti plísní Penicillium candidum a Penicillium camemberti nejméně tři týdny. Vyrábí se v malých nízkých válečcích o hmotnosti 250 gramů, které jsou baleny do papíru a poté do krabiček.
Původ názvu tohoto sýra je odvozen od „Camp de Mambert“ (pole Mambert). V roce 1791 vynalezla rolnice Marie Harel slavný sýr a pojmenovala jej podle názvu vesnice Camembert, v departmentu Orne, v regionu Normandie ve Francii. Tato malá vesnice je známá po celém světě sýrem Camembert.
Cena s DPH 72 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300010
Sýr Gruyere de France IGP

Sýr Gruyere de France IGP

Sýr Gruyère de France proslulý svými obrovskými formami se vyrábí se ve francouzských regionech Comté a Rhône Alpes už od 13. století. Stejně jako švýcarský sýr získal své jméno po výběrčích daní, kterým se kdysi v horských oblastech Alp sýry platilo. Středně tvrdý sýr s tenkou tmavou kůrkou a vláčným středem má jemnou ořechovou chuť s mírným slaným tónem, se stářím nabývající na pikantnosti. Na rozdíl od svého švýcarského jmenovce má podobně jako Emmental v sýrové hmotě rovnoměrně rozmístěná oka, která mohou dosahovat až velikosti vlašského ořechu. Vyrábí se z mléka krav krmených pouze trávou a senem a barva sýru se proto může lišit v závislosti na ročním období a spásaných travinách. Francouzský Gruyère obsahuje 47 % až 52 % tuku a zraje v obrovských více než půl metrových kruhových formách v chladných, vlhkých prostorách nejméně 4 měsíce. Původně horský sýr dnes patří mezi nejvýznamnější sýry francouzské kuchyně. Používá se při gratinování, neobejdou se bez něj proslulé sendviče Croque Monsieur a Croque Madam ani telecí kotleta Cordon Bleu. Najdete jej v cibulové polévce, zapečených bramborách Gratin Dauphinois i v sýrových fondue, tam nejčastěji v kombinaci s Emmentalem a Comte.

Cena s DPH 743 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300011
Sýr RACLETTE

Sýr RACLETTE

Raclette je polotvrdý sýr vyráběný z kravského mléka. Může mít jemnou, ořechovou příchuť. Pochází původně ze Švýcarska. Vyrábí se jako velký kulatý bochník o váze asi 6 kg. Vyrábí se také v Savoy, Franche-Comté a Bretani. Pojem „raclette“ označuje jak druh sýra pocházejícího ze Švýcarska, tak typický pokrm z kantonu Valais. Raclette je tradiční švýcarské jídlo, při jehož přípravě hraje důležitou roli stejnojmenný sýr. Sýr se zahřívá na speciálním Raclette grillu, rozměklý se pak servíruje na talíř. Spolu se sýrem se podávají různé tradiční přílohy – brambory, okurky, nakládané cibulky, šunka, grilovaná zelenina (paprika, cibule, rajská jablka),  sušené nebo uzené maso, žampiony atd. Pokrm Raclette je zmiňován v některých středověkých spisech, kde je popisován jako velmi výživné jídlo, rozšířené mezi obyvateli švýcarských hor. Termín raclette ve skutečnosti pochází z francouzského „racler“, což znamená škrábat.
 
Cena s DPH 412 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300013
Sýr Raclette plátky 250 g - ENTREMONT

Sýr Raclette plátky 250 g - ENTREMONT

Raclette je polotvrdý sýr vyráběný z kravského mléka. Může mít jemnou, ořechovou příchuť. Pochází původně ze Švýcarska. Vyrábí se jako velký kulatý bochník o váze asi 6 kg. Vyrábí se také v Savoy, Franche-Comté a Bretani. Pojem „raclette“ označuje jak druh sýra pocházejícího ze Švýcarska, tak typický pokrm z kantonu Valais. Raclette je tradiční švýcarské jídlo, při jehož přípravě hraje důležitou roli stejnojmenný sýr. Sýr se zahřívá na speciálním Raclette grillu, rozměklý se pak servíruje na talíř. Spolu se sýrem se podávají různé tradiční přílohy – brambory, okurky, nakládané cibulky, šunka, grilovaná zelenina (paprika, cibule, rajská jablka),  sušené nebo uzené maso, žampiony atd. Pokrm Raclette je zmiňován v některých středověkých spisech, kde je popisován jako velmi výživné jídlo, rozšířené mezi obyvateli švýcarských hor. Termín raclette ve skutečnosti pochází z francouzského „racler“, což znamená škrábat.
 
Cena s DPH 126 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300015
Sýr Morbier Au Lait Cru - DOP

Sýr Morbier Au Lait Cru - DOP

Morbier Cremier je francouzský sýr, který se vyrábí v horské vesnici Morez. Výroba se datuje od 19. století. Kůra sýru se zasypává sazemi. Tak postupně vzniká úzká černá linka uvnitř sýru, jež je také jeho specifickým znakem. Zraje celkem 2 měsíce. Otírá se slanou vodou. Produkce tohoto sýru je chráněná a sýr má značku AOC. Sýr A.O.C. Polotvrdý sýr z kravského syrového mléka, s pruhem popela na řezu , který působí velmi efektně a lehce ovlivňuje i chuť – kolo cca 6 kg

Uchovejte při teplotě max. do 8°C.

Cena s DPH 680 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300035
Sýr Emmental - ENTREMONT

Sýr Emmental - ENTREMONT

Ve Francii v oblastech Franche-Comte a Savoiese vyrábí Emmental Grand Cru. Základní surovinou je tučné a voňavé mléko krav pasoucích se po celé léto na alpských stráních. Jedná se o sýr speciální, je vyráběn v relativně malém množství; ze 700 až 1.000 litrů mléka se dá vyrobit 70 kg tohoto sýru. Sýr patří mezi tvrdé, vyzrálé sýry a zraje až 6 měsíců. Na konci zrání je sýr bledě žlutý a je narušen typickými oky o velikosti vlašského ořechu. Vyzrálý Emmental má nasládlou chuť. Francouzský emmental je vhodný pro tepelnou kuchyňskou úpravu např. do koláčů Quiche, k zapékání na sendvičích nebo v podobě drobných kostek je součástí zeleninových a jiných salátů. Je oblíbený při zapékání pokrmů a stejně jako jeho švýcarský a snad ještě populárnější bratranec, je vhodný na přípravu lahodných fondue.
Cena s DPH 458 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300037
Sýr ROQUEFORT DOP  - blue

Sýr ROQUEFORT DOP - blue

Polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř, který nese ochrannou známku původu AOC. Jeho historie sahá do prvního století našeho letopočtu, znali ho již Římané, býval veleben císaři, králi a papeži - nazýval se  the 'cheese of kings and popes'.  Vyrábí se výhradně ze syrového nepasterizovaného plnotučného ovčího mléka,  ve tvaru válců o průměru 19–20 cm,  které se krají na výšku  cca 10 cm, o hmotnosti 2,5 kg.  Nemá téměř žádnou kůru. Sýr má čistě bílou barvu a je stejnoměrně prorostlé modrozelenými žilkami, kterévzniknou dík plísňová kultura Penicillinum roqueforti přidávaná do vlažného mléka hned na počátku výrobního procesu sýru. Konzistence je tuhá, hladká a téměř roztíratelná. Velmi chutná kombinace je s řapíkatým celerem nebo hrozny, samozřejmě jako součást sýrového talíře. Výborný je v teplé kuchyni, do omáček, na slané koláče, na steak nebo telecí maso, hodí se i do salátových zálivek. Roquefort se těžko vyrovnává s výkyvy teplot, proto je dobré ho uchovávat v chladnu a vlhku. Před podáváním na stůl by měl ležet alespoň hodinu v místnosti s pokojovou teplotou a poté už by se neměl vracet do chladu. 
Roquefort i je jedním z nejlepších francouzských sýrů.
 
Cena s DPH 763 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300017
Sýr Fourme d'Ambert DOP - bleu

Sýr Fourme d'Ambert DOP - bleu

Fourme d´Ambert je francouzský sýr s vnitřní modrou plísní s historií sahající až do doby dlouho před příchodem Římanů. Kdysi tyto sýry vyráběli sedláci vysoko v horách v centrální oblasti Francie. Slovo „fourme“ znamená formu, v níž se sýr vyrábí. Válec sýru z pasterizovaného kravského mléka váží 2 kilogramy. Přírodní suchá kůra je pokrytá jemnou vrstvou šedé (D´Ambert) plísně. Sýrové těsto je smetanově žluté, struktura je hutná, ale jemná. Vůně připomíná starodávný vinný nebo sýrový sklípek. Chuť je zpočátku těžší, ale smetanová a uhlazená. Je v podstatě nejjemnější ze všech sýrů s modrou plísní. Fourme d´Ambert patří k velmi chutným dezertním sýrům, ale hodí se i jako náplň do palačinek, na pizzu, nebo do slaných koláčů. Výborně se doplňuje s také s ovocem, zejména s hruškami a jablky.
Cena s DPH 68 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300019
Sýr Bleu d´AUVERGNE

Sýr Bleu d´AUVERGNE

Francouzský měkký sýr Bleu d´Auvergne s modrou plísní je pojmenovaný podle místa svého původu, vesničky Auvergne v oblasti jiho-centrální Francie. Je vyroben z kravského mléka. Sýr je ve tvaru válce o průměru 20 cm a výšce mezi 8 až10 cm. Hmotnost bochníku se pohybuje obvykle mezi 2,5 – 3,5 kg.
Bleu d´Auvergne má výraznou, štiplavou chuť, ale v menší míře, než je obvyklé u sýrů s modrou plísní. Je mírně slaný a má smetanovo - máslovou strukturu. Je očkován plísní Penicillium glaucium. Sýraři pak s pomocí jehel, které po vniknutí do sýru umožní přístup vzduchu, podporují zrání a vzniká tak drobné, modré žilkování. Sýr zraje po dobu nejméně čtyř týdnů na chladném místě, například ve vlhkých sklepech (původně v jeskyních), což mu umožní získat charakteristickou jemnost a chuť.
Podává se také po jídle s vínem typu Rieslink, nebo Sauvignon Blanc, ale dá také vyniknout i sladším hutnějším vínům typu Portské.
 
Cena s DPH 495 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300020
Sýr Bleu d´Auvergne DOP 125 g

Sýr Bleu d´Auvergne DOP 125 g

Francouzský měkký sýr Bleu d´Auvergne s modrou plísní je pojmenovaný podle místa svého původu, vesničky Auvergne v oblasti jiho-centrální Francie. Je vyroben z kravského mléka. Sýr je ve tvaru válce o průměru 20 cm a výšce mezi 8 až10 cm. Hmotnost bochníku se pohybuje obvykle mezi 2,5 – 3,5 kg.
Bleu d´Auvergne má výraznou, štiplavou chuť, ale v menší míře, než je obvyklé u sýrů s modrou plísní. Je mírně slaný a má smetanovo - máslovou strukturu. Je očkován plísní Penicillium glaucium. Sýraři pak s pomocí jehel, které po vniknutí do sýru umožní přístup vzduchu, podporují zrání a vzniká tak drobné, modré žilkování. Sýr zraje po dobu nejméně čtyř týdnů na chladném místě, například ve vlhkých sklepech (původně v jeskyních), což mu umožní získat charakteristickou jemnost a chuť.
Podává se také po jídle s vínem typu Rieslink, nebo Sauvignon Blanc, ale dá také vyniknout i sladším hutnějším vínům typu Portské.
 
Cena s DPH 67 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300021
Sýr Saint AGUR blue

Sýr Saint AGUR blue

Sýr vyrobený z pasterovaného kravského mléka, silně prorostlý modrou plísní. Zraje 2 měsíce ve vlhkých sklepích a propichuje se jehlicemi. Má tvar středně velkého válce s velmi tenkou kůrou, proto se balí do hliníkové fólie. Těsto je velmi hutné a smetanové, světle žluté barvy, která směrem k povrchu tmavne. Chuť je díky zvýšenému obsahu tuku jemná a krémová, zároveň plná a výrazná, slanost mírná, ovšem čím více je v sýru žilek, tím je slanější. I pikantní vůně ho řadí mezi vynikající lahůdku oblíbenou u každého spotřebitele. Nejlépe chutná, když je dobře vyzrálý. Pak je jeho chuť hodně výrazná a kořeněná. Saint Agur je vhodný do salátů nebo teplých pokrmů, výborně se rozpouští, velmi oblíbenou kombinaci k němu tvoří kulička hroznového vína. Vhodným nápojem k němu je silnější červené víno, ale snese se i s pivem.
 
Cena s DPH 743 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300024
Sýr Creme de Saint Agur - 150 g

Sýr Creme de Saint Agur - 150 g

Lahodná tavená varianta sýru s vnitřní modrou plísní Saint Agur. Je jemný, velmi dobře se roztírá na chléb nebo pečivo. Je vynikající kombinací lahodné smetanové chuti s chutí sýru s vnitřní modrou plísní.
Cena s DPH 133 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300043
Sýr BUCHE de Chevrè - z kozího mléka

Sýr BUCHE de Chevrè - z kozího mléka

Sýr pochází ze západní Francie u Atlantického oceánu, z oblasti u La Rochelle. Je to skvělý, velmi jemný francouzský sýr z kozího mléka s bílou plísní na povrchu a měkkou krémovou vrstvou hned pod plísňovou krustou. Je to válec asi 30 cm dlouhý o váze 1 - 1,5 kg. Sýr se krájí na plátky cca 1,5 cm vysoké.
 
Cena s DPH 569 Kč / kg
Katalogové číslo: 10300027
Sýr Roucoulons Noix s příchutí ořechu - 125 g

Sýr Roucoulons Noix s příchutí ořechu - 125 g

Měkký zrající sýr s omývanou kůrou a aroma ořechu. Neobsahuje ořechy, jen přírodní aroma vlašského ořechu, které není ALERGIZUJÍCÍ.
Cena s DPH 88 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300044
Sýr Petit Grey - 125g

Sýr Petit Grey - 125g

Zrající sýr s bílou plísní na povrchu, který je následně ještě obalen v potravinářském popelu.
Cena s DPH 88 Kč / ks
Katalogové číslo: 10300045