Fourme d´Ambert je francouzský sýr s vnitřní modrou plísní s historií sahající až do doby dlouho před příchodem Římanů. Kdysi tyto sýry vyráběli sedláci vysoko v horách v centrální oblasti Francie. Slovo „fourme“ znamená formu, v níž se sýr vyrábí. Válec sýru z pasterizovaného kravského mléka váží 2 kilogramy. Přírodní suchá kůra je pokrytá jemnou vrstvou šedé (D´Ambert) plísně. Sýrové těsto je smetanově žluté, struktura je hutná, ale jemná. Vůně připomíná starodávný vinný nebo sýrový sklípek. Chuť je zpočátku těžší, ale smetanová a uhlazená. Je v podstatě nejjemnější ze všech sýrů s modrou plísní. Fourme d´Ambert patří k velmi chutným dezertním sýrům, ale hodí se i jako náplň do palačinek, na pizzu, nebo do slaných koláčů. Výborně se doplňuje s také s ovocem, zejména s hruškami a jablky.
Značka |
CANTOREL |
Katalogové číslo |
10300019 |