Sýr Gorgonzola dolce DOP - BALLARINI

Známý sýr s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na typu „dolce“ nebo „piccante“. Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího východně od Milána v Lombardii, kde byl poprvé vyroben v devátém století, dnes se tam ale již nevyrábí. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti. Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta „dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty „piccante - pikantní“, která zraje déle.

Zrání:
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 dnů.
Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě „dolce“ je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně. U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 10 do 13 kg pro variantu "dolce"; 9 - 12 kg pro variantu „piccante“ a 6 - 8 kg pro malou formu.
 
Značka BALLARINI
Katalogové číslo 10200035
Cena s DPH 336 Kč / kg