Sýr GORGONZOLA dolce DOP

Gorgonzola je světoynámý italský sýr s modrou plísní - Blue cheese -s krátkou a střední dobou zrání, v závislosti na tom jestli pak je  „dolce“ nebo „piccante“.  K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří Gorgonzola a Roquefort, z českých sýrů pak Niva. Dodnes se některé druhy nechávají v jeskyních zrát. Jeden z nejstarších modrých sýrů je Gorgonzola, vznikl již roku 879.​
Vyrábí se z kravského mléka, naočkováním plísněmi z rodu Penicillium Roqueforti; díky přítomnosti těchto plísní sýr velmi rychle dozrává. Svůj název sýr nese podle města Gorgonzola ležícího na východ od Milána v Lombardiii. Gorgonzola se vyrábí jen v určitých provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona nebo Milano) z mléka pocházejícího od krav chovaných v této oblasti.  Mléko nesmí být znečištěno antibiotiky běžně používaných v zemědělství, dezinfekčními prostředky, ani pesticidy. Během zrání jsou formy sýra perforovány, aby byl usnadněn průchod vzduchu, který umožňuje plísním růst. Varianta „dolce - sladká" je středně aromatická, na rozdíl od varianty „piccante - pikantní“, která zraje déle.
U sladké varianty je to nejméně 50 dnů, u pikantní varianty minimálně 80 - 180 dnů. Kůrka je zvrásněná, vlhká, s přítomností plísní slámové barvy, přecházející až do barvy červeno - oranžové. Ve variantě „dolce“ je těsto krémové, bílé nebo slonovinové barvy s klasickými modrozelenými pruhy plísně. U varianty "piccante" je těsto drobivé, slonovinové barvy s hustými modrozelenými pruhy plísně. Má válcovitý tvar o průměru 20 - 32 cm s minimální výškou 13 cm. Hmotnost se může lišit - od 8 do 13 kg 
 
Značka BALLARINI
Katalogové číslo 10200049
Cena s DPH 429 Kč / kg