Málokdo ví, že
Salám UNGHERESE - Uherský salám neboli „Uherák“ je tradiční italský salám, a ne salám maďarský. Má velmi zajímavou historii. Tento typický italský salám ze severní Itálie se začal vyrábět v Madˇarsku za Rakousko-Uherska, kolem poloviny 18. století, kdy jezdilo na zimu velké množstí italských kameníků, tesařů a zedníků za prací ze severni Itálie do Rakousko-Uherska, především do Budapešti. Jeden z těchto dělníků z Friuli zde začal vyrábět pro své krajany tradiční italský salám, který si brzy získal obrovskou oblibu v celé Budapešti. Místní trh tento produkt velmi ocenil, protože v Uhrách se tehdy nevyráběl žádný suchý salám. A tak vzniknul tedy v Budapešti
uherský salám, což není nic jiného než salám vyráběný podle tradičniho italského receptu.
Pravý italský
salám UNGHERESE obsahuje
1/3 libového vepřového masa, 1/3 vepřového sádla a 1/3 libového hovězího masa. Do jemně pomletého masa
se přidá
mletý pepř, sladká paprika, rozdrcený česnek a trochu vína. Tato směs se dá do přrodních střivek a 40 cm dlouhý salám se pak se udí cca 12 hodin. Salám se nechává ve velkých větraných lednicích uzrát 3-4 měsíce, než jde do prodeje.
Značka |
LEVONI |
Katalogové číslo |
20200018 |